27 Νοεμβρίου 2014

Επανεξελέγη πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο Γιατσένιουκ

Το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας επανεξέλεξε τον νυν πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας στην πρώτη του συνεδρίαση σήμερα, αφού ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για την θέση αυτή. 

Συνολικά 341 βουλευτές εκ των συνολικά 450 υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Γιατσενιούκ προκειμένου να παραμείνει επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, μία θέση που έχει αναλάβει έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Έχουμε επωμιστεί ένα ιστορικό καθήκον, εκείνο της προστασίας του Κράτους μας και της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας μας» δήλωσε ο Γιατσενιούκ σε μία πολύ σύντομη ομιλία πριν από την ψηφοφορία.

«Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο (...). Η εισβολή του ρωσικού στρατού δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας, μία απόπειρα να καταστρέψουν την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, 5 κόμματα που πρόσκεινται στη Δύση σφράγισαν τη συγκρότηση ενός συνασπισμού (απαριθμεί 302 βουλευτές σε ένα σύνολο 450), τον οποίο ονόμασαν "Ευρωπαϊκή Ουκρανία", που έχει ως στόχους: 
να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση, 
να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Δύσης, 
ακόμα και να εισέλθει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αν και για τους ειδικούς η προοπτική αυτή παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη εξαιτίας της ισχυρής αντίδρασης που συναντά από τη Ρωσία. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 27.11.2014 
Περισσότερα στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου