25 Νοεμβρίου 2014

Με Πλάτωνα και Αριστοτέλη άρχισε την ομιλία του ο Πάπας

"Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης" είναι κάποια από τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 



Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που «δεν θα ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την "ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες"».

«Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα» τόνισε ο ποντίφηκας μέσα σε θυελλώδη χειροκροτήματα.

«Ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, ο οποίος βρέθηκε στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας», σημείωσε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο. Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, η οποία συνδέει τον ουρανό και τη γη. Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν. Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».

Πηγή: 
naftemporiki.gr 25.11.2014
http://www.naftemporiki.gr/story/884083/me-platona-kai-aristoteli-arxise-tin-omilia-tou-sto-eurokoinoboulio-o-papas 

Σχόλιο: Αλήθεια, οι προκαθήμενοι της Ορθοδόξου εκκλησίας τι άποψη έχουν για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη; Καλό θα ήταν να την εκφράσουν και αυτοί δημόσια...


Σχετικά προϊόντα:

1 σχόλιο:

  1. Όλοι όσοι έχουν κοινή λογική και "ανοιχτό" μυαλό αποδεχονται και εκτιμούν τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή