1 Νοεμβρίου 2014

Το Δημόσιο με τα μάτια τριών φοιτητών

Υπάλληλοι τυπικοί στην εργασία τους, εξυπηρετικοί, με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, οι οποίοι όχι μόνον τηρούν το ωράριο, αλλά κάνουν και υπερωρίες. Έτσι περιγράφουν τρεις φοιτητές που έκαναν επί τρεις μήνες την πρακτική τους σε τμήμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι τρεις φοιτητές διακρίθηκαν σε διαγωνισμό συγγραφής άρθρου με θέμα «Η αξιολόγηση κρατικών δομών, θεσμών και προσώπων σε μια σύγχρονη δημοκρατία».

Οι απόψεις τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος τους πρότεινε τρίμηνη πρακτική εξάσκηση σε κάποιο τμήμα του υπουργείου προκειμένου να δουν από κοντά και να ζήσουν εκ των έσω τα όσα κατέγραφαν στα άρθρα τους.

Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής, ο υπουργός συναντήθηκε με τους τρεις νέους προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να δει το Δημόσιο «με τα δικά τους μάτια». Τι «είδαν», λοιπόν;

Τι τους εντυπωσίασε από την «επαφή» τους με το Δημόσιο; Η εργατικότητα και τα προσόντα των υπαλλήλων. Τι τους προβλημάτισε και θεωρούν μεγάλο μείον; Η γραφειοκρατία και η πολυνομία.

«Οι άνθρωποι με τους οποίους δούλεψα ήταν μορφωμένοι, άξιοι, παραγωγικοί, ενδιαφέρονταν για τη δουλειά τους», λέει στην «Καθημερινή» η Δάφνη. «Περίμενα να δω άλλα πράγματα και άλλα είδα. Με όλα αυτά που ακούμε για το Δημόσιο, περίμενα να μη βρω κανέναν εκεί, ήταν και καλοκαίρι, αλλά είδα ανθρώπους που πάλευαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, είχαν προσόντα. Ξέρω ότι δεν είναι παντού έτσι, αλλά... ακούς για το Δημόσιο και νομίζεις ότι είναι ανοσιούργημα. Ισως δεν είναι έτσι...», προσθέτει ο Δημήτρης. Αντίστοιχη ήταν η αίσθηση που αποκόμισε η Μαρία - Ελένη. «Αλλαξε η απόψή μου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί έμεναν πιο αργά από το ωράριό τους και οι μισθοί τους είναι μάλλον χαμηλοί. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν συχνά οι πολίτες είναι ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας».

Από την παραμονή τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι τρεις πείσθηκαν ότι η αξιολόγηση είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του Δημοσίου και των ίδιων των υπαλλήλων. «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους “κακούς” υπαλλήλους», λέει η Μαρία - Ελένη.

Η Δάφνη, η Μαρία - Ελένη και ο Δημήτρης «όταν μεγαλώσουν» δεν θέλουν να εργαστούν στο Δημόσιο, ή τουλάχιστον είναι επιφυλακτικοί, λόγω της κατάστασης που υφίσταται σήμερα. «Θα με ενδιέφερε... αν αλλάξουν τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά η Δάφνη. «Δίνει προοπτική, αλλά δεν ικανοποιεί τις φιλοδοξίες ενός νέου εργαζομένου», προσθέτει ο Δημήτρης. «Θα δούλευα αν μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου. Δεν θέλω να πάνε χαμένες οι σπουδές μου», καταλήγει η Μαρία - Ελένη.

Πηγή: kathimerini.gr 01.11.2014
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Εύας Καραμανώλη στο:
http://www.kathimerini.gr/790239/article/epikairothta/ellada/dhmosioi-ypallhloi-gia-treis-mhnes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου