17 Αυγούστου 2016

Τραγωδία με 4 νεκρούς στην Αίγινα από σύγκρουση σκαφών

Ο 77χρονος ιδιοκτήτης και χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου, έχοντας αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα εμβόλισε το χθες το μεσημέρι το τουριστικό σκάφος, που μετέφερε παραθεριστές από την Πέρδικα της Αίγινας στη κοντινή νήσο Μονή, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 16, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Ο κυβερνήτης του ταχύπλοου "Ντουέντε", δηλώνει ότι αφαιρέθηκε, δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος "Αντωνία" και όταν τελικά το είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. 
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο. Έτσι το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Ο 77χρονος χειριστής κρατείται στο Λιμεναρχείο Αίγινας, μαζί με τρία ακόμα άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο ταχύπλοο. Όμως από την σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι 5 ετών και ο 44χρονος πατέρας του και ένας άνδρας 40 - 45 ετών.

Κάτοικοι της Αίγινας χαρακτήρισαν τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας ως πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του σκάφους, που ήταν κατάμεστο με 24 επιβαίνοντες.

«Έτρεχε πάρα πολύ το μοιραίο ταχύπλοο» λέει ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης επικαλούμενος μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι την ώρα του δυστυχήματος δεν υπήρχε κανένα καιρικό πρόβλημα. «Υπήρχε ορατότητα, δεν υπήρχε κυματισμός, είναι ανεξήγητο, απίστευτο ό,τι συνέβη σε μια απόσταση που δεν απέχει ούτε 1 μίλι» αναφέρει. Το δρομολόγιο που έκανε το μικρό τουριστικό σκάφος, είναι ένα δρομολόγιο ρουτίνας. «Έχει συγκλονιστεί όλο το νησί όλη η Ελλάδα, δεν το πιστεύει κανένας» σημειώνει.

Και όμως συνέβη... Και δεν ήταν απλά ένα πρωτοφανές ναυτικό δυστύχημα. Ήταν ένα «εγκληματικό ανθρώπινο λάθος»...

Πηγές: Με στοιχεία από skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία επάνω αριστερά: Το μοιραίο ταχύπλοο






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Αποσύρεται, από την υπεράσπιση του 77χρονου χειριστή του ταχυπλόου και ξαδέρφου του, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λυκουρέζου: «Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του. Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της». Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κατ'οίκον περιορισμό μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγήθηκε ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που εμβόλισε τη βάρκα στην Αίγινα. Η ανακρίτρια είχε ταχθεί υπέρ της προφυλάκισής του ενώ η εισαγγελέας κατά. Μέσα σε 5 ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα λάβει την τελική απόφαση για το αν ο 77χρονος θα προφυλακιστεί ή όχι. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή