30 Αυγούστου 2016

NZZ: Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Το αδιέξοδο στην ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, επισημαίνει η Neue Zürcher Zeitung, σύμφωνα με τη Deutsche Welle  

H πώληση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)

στην δημόσια ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, θεωρείται ως η μόνη σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Τώρα όμως το εγχείρημα απειλείται με ναυάγιο, επισημαίνει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ». 

Παρά το γεγονός ότι η Socar έλαβε πράσινο φως για το 66% του μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση προσέκρουσε πρώτα σε αντιρρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης κλινικά νεκρό. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δεν αποκρύπτει ότι επιδιώκει ένα συναινετικό διαζύγιο με την Socar. Σε περίπτωση ωστόσο ανοιχτής διαφωνίας με τους επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Παραμένοντας όμως πιστός στα ιδεολογικά του πιστεύω θέλει να θέσει προς πώληση μόνο ένα μειοδοτικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ». 

Πηγή: http://dw.com/p/1JrYm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου