15 Αυγούστου 2016

Αμάντα Στέιβλι, η γόησσα των αγορών στην Ελλάδα

Σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, όσο και στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, σχεδιάζει η PCP Capital Partners, της οποίας ηγείται η Αμάντα Στέιβλι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Έθνος. 

Συκεκριμένα, επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων,
περίπου 1,78 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει η PCP Capital Partners LLP. Αυτό αποκάλυψε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο η επικεφαλής της PCP, Αμάντα Στέιβλι, εμφανίζεται πρόθυμη να ηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, με στόχο την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού. Στη συνέχεια η Παγκρήτια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για την εξαγορά «προβληματικών» περιουσιακών στοιχείων άλλων ελληνικών τραπεζών τους επόμενους δώδεκα μήνες. 

Η PCP έχει ήδη εγκαταστήσει μια μικρή ομάδα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι επενδύσεις της φέρεται να στηρίζονται και από κρατικούς επενδυτές. Οπως δήλωσε η κ. Στέιβλι, «η PCP έχει εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ισχυρό κλίμα για ξένες άμεσες επενδύσεις», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών». Εκτός της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ περίπου, το fund επιδιώκει και την αγορά διαφόρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Γεννημένη στις 11 Απριλίου του 1973, στο Ρίπον, μια περιοχή της Αγγλίας στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ, η Αμάντα Λουίζ Στέιβλι έγινε γνωστή για τα deals που ολοκλήρωσε χάρη στις γνωριμίες της με επενδυτές της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, το 2008 η Στέιβλι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επένδυση ύψους 7,3 δισ. στερλίνων στην Barclays από τις οικογένειες που ελέγχουν το Αμπου Ντάμπι και το Κατάρ, καθώς και από το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ (Qatari). 
Η Στέιβλι ενεπλάκη σε ακόμη ένα σημαντικό deal του σεΐχη Μανσούρ Βιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν (μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι), το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι. 

Η Στέιβλι, είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian» ότι «είμαι ευγνώμων που μου δόθηκαν τόσες ευκαιρίες. Δεν είναι για τα χρήματα - δεν θα με ένοιαζε είτε έβγαζα 8 εκατ. είτε 200 εκατ. στερλίνες. Αυτό που θέλω είναι όταν πέφτω για ύπνο το βράδυ να λέω ότι έκανα μια καλή δουλειά». 

Σημειώνεται πάντως ότι τα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, που θέλουν την PCP Capital Partners LLP να ενδιαφέρεται να μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από στελέχη της διοίκησης της κρητικής τράπεζας. Οπως ανέφερε στο «ΕτΚ» ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας, Νίκος Μυρτάκης, δεν υπάρχει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς PCP Capital Partners. Όμως, δύσκολα θα επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν και οι λεγόμενες... συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Πηγή: Στοιχεία από www.ethnos.gr







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου