29 Αυγούστου 2016

Αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στο TAXIS βρίσκεται το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς ολοκληρώθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η διαδικασία ανάρτησής τους.

Οι περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS, να ενημερωθούν σχετικά με το αν θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να το βρει κάποιος μέσα από το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου», αφού επιλέξει ως έτος αναφοράς το 2016. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει τις «Οφειλές Εκτός Ρύθμισης».

Όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία της εκκαθάρισης, οι αντιδράσεις, θα είναι μοιρασμένες στα τρία: 

Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.
Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι. Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η φράση «τουλάχιστον 50 ευρώ» κρύβει και χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών - κυρίως αυτούς που έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ- οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με εκατοντάδες ευρώ επιπλέον σε σχέση με τo 2015.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των εκ
καθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν ίδιο - ή και λιγότερο - ποσό σε σχέση με τον περσινό ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:
Το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ.
Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 0,01 έως 10 ευρώ.
Το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ. Εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.
Το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ. 

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες μετά την εύρεση του εκκαθαριστικού 

Με την ανάρτηση του εκκαθαριστικού στο Taxisnet, ο χρόνος για την πληρωμή του φόρου μετράει αντίστροφα. Οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων έχουν «κλειδώσει» και είναι οι εξής:
30/09 για την 1η δόση
31/10 για τη 2η δόση
30/11 για την 3η δόση
30/12 για την 4η δόση και
31/01 για την 5η δόση

Η εφάπαξ εξόφληση δεν συνεπάγεται κανένα οικονομικό όφελος, καθώς έκπτωση φόρου δεν προβλέπεται. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με βάση την επιλογή των πέντε δόσεων που δίνει το υπουργείο Οικονομικών έχουν δύο επιλογές: πρώτον να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας και να εξασφαλίσουν έως και 9 ή 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις (ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας). Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ότι υπάρχει το σχετικό υπόλοιπο στην κάρτα.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση -έντοκη αυτή τη φορά- είναι η οφειλή να αποπληρωθεί με το σύστημα των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όμως επιφέρει επιβάρυνση της τάξεως του 5%. Η ρύθμιση των 12 δόσεων είναι προτιμότερη σε σχέση με το να παραμείνει η οφειλή ληξιπρόθεσμη, καθώς και το επιτόκιο επιβάρυνσης είναι χαμηλότερο και υπάρχει προστασία από κατασχέσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr 29.08.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου