17 Αυγούστου 2016

Σκυλλίας, ο πρώτος κολυμβητής μακρών αποστάσεων στην αρχαιότητα

Διαβάζουμε πως: "ο Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών» προκηρύσσει, στα πλαίσια του μακροβιότερου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ελύμνια 2016» ... τη Διοργάνωση Μαραθώνιας Κολύμβησης«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2016», στη Λίμνη Ευβοίας το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016. Η Διοργάνωση, «Τιμής Ένεκεν», φέρει το όνομα του πρώτου επιβεβαιωμένου κολυμβητή μακρών αποστάσεων στην αρχαιότητα,
ο οποίος με τις κολυμβητικές του επιδόσεις και την υποβρύχια δράση του διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.), στη Βόρεια Εύβοια"*.

Πρόκειται για τον 6ο Διάπλου του Β. Ευβοϊκού κόλπου 2016, απόστασης 14.500 μέτρων ή 80 Σταδίων. Θυμίζουμε ότι μόλις χθες ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με χρόνο 1.52.59.8.

Ο διάπλους του Β. Ευβοϊκού κόλπου

Ποιός ήταν όμως ο Σκυλλίας; ο πρώτος επιβεβαιωμένος κολυμβητής μακρών αποστάσεων στην αρχαιότητα; 

Αντλούμε κάποια στοιχεία από άρθρο του Ιωάννη Παλάντζα** στο ΑΠΕ-ΜΠΕ***:
«Ο Σκυλλίας διεθνώς αναγνωρίζεται ως ο πρώτος κολυμβητής μακρών αποστάσεων, βατραχάνθρωπος, καταδύτης και κυνηγός εναλίων θησαυρών σε όλη την Παγκόσμια Ιστορία. Η καθοριστική του συμβολή του στη διεξαγωγή της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, το 480 π.Χ., επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη της ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού.

Πηγές άντλησης πληροφοριών για τον βίο του και τα εκπληκτικά του κατορθώματα είναι ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας, από τους οποίους μαθαίνουμε και για την ύπαρξη της κόρης του Ύδνας, εκπληκτικής δύτριας και συμπρωταγωνίστριας στους άθλους του πατέρα της.

Η προσωπικότητα του Σκυλλία είναι πραγματικά μεγαλειώδης και αινιγματική. Ο ίδιος ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι του αποδίδονταν και άλλες καταπληκτικές ιστορίες και επιδόσεις. Πολύ πιθανόν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Σκύλακα από τα Καρύαδνα, τον πρώτο εξερευνητή των αραβικών θαλασσών, αποστολή την οποία του είχε αναθέσει ο Δαρείος στα τέλη του 5ου αι., για να συντάξει ένα χάρτη για τη μεγαλειώδη επέκταση των Περσών προς τα Δυτικά. 

Όταν οι Πέρσες αποφάσισαν να επιτεθούν στις ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο Σκυλλίας, γνωστός ήδη στις τάξεις της περσικής στρατιωτικής αριστοκρατίας, τους ήταν πολύ χρήσιμος. Έτσι τον επιστράτευσαν και χρησιμοποίησαν τον ίδιο και τα εξειδικευμένα συνεργεία του στη ζεύξη του Βοσπόρου, στη διάνοιξη της διώρυγας του Ξέρξη στη Χαλκιδική και σε διάφορες άλλες «ύφυδρες» δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πρώτης περσικής εκστρατείας. Τα πολλά, όμως, ναυάγια περσικών πλοίων στο ακρωτήριο Άθως και τα πολύτιμα φορτία τους, αποτέλεσαν τεράστιο κίνητρο για να επιλέξει ο Σκυλλίας τη Σκιώνη ως νέα πατρίδα του. Από εκεί μπορούσε να λαφυραγωγεί τους υποθαλάσσιους θησαυρούς των εκατοντάδων ναυαγίων της περιοχής. Μετά από 15 χρόνια, στην τρίτη περσική εκστρατεία ο Ξέρξης τον επιστράτευσε και πάλι για την ανέλκυση 300 ναυαγίων στην περιοχή του Πηλίου και τον είχε μαζί του μέχρι την κατάβαση του Περσικού Στόλου στην περιοχή των Αφετών, απέναντι από το Αρτεμίσιο.

Η έκρηξη της ελληνικής του αυτοσυνείδησης δεν του επέτρεψε να συγκρουστεί με τους ομοεθνείς του. Αποσκιρτά, αφού κόβει υποβρυχίως άγκυρες πολλών περσικών πλοίων που συντρίβονται από τα μελτέμια στα βράχια της περιοχής. Στη συνέχεια κολυμπώντας 80 στάδια (7 ναυτικά μίλια) στα ιδιαίτερα επικίνδυνα νερά του Διαύλου των Ωρεών, καταφθάνει στο Ακρωτήριο του Αρτεμισίου, όπου ναυλοχούσε ο ελληνικός στόλος. Πολύ πιθανόν, οι πληροφορίες αυτές του Σκυλλία για τις καταστροφές του περσικού στόλου και τη μείωση της δυναμικότητάς του, ήταν η βασική αιτία που ο Θεμιστοκλής αποφάσισε όχι μόνο να παραμείνει στη Βόρεια Εύβοια αλλά και να ναυμαχήσει με τον Περσικό Στόλο, του οποίου το μέγεθος προκαλούσε δέος. Τα ακόλουθα νικηφόρα συμβάντα μάς είναι λίγο ή πολύ γνωστά?

Ο αντίκτυπος των κατορθωμάτων του Σκυλλία και της Ύδνας στην εποχή τους ήταν τεράστιος. Τα ονόματά τους ενσωματώθηκαν σε μύθους, νέες λέξεις δημιουργήθηκαν από αυτούς, ενώ οι Αμφικτύονες τίμησαν τον ίδιο και την κόρη του με μεγαλοπρεπή χάλκινα αγάλματα στο Μαντείο των Δελφών, τα οποία πολύ πιθανόν μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τους Ρωμαίους.
»....
** Ο δρ. Ιωάννης Γ. Παλάντζας είναι διευθυντής του Λυκείου Λίμνης Ευβοίας
*** www.amna.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Ασημένιο μετάλιο ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10.000 της κολύμβησης στο Ρίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου