14 Αυγούστου 2016

ΑΕΠ και μεγάλα λόγια για το τίποτα

Αφηρημένα ...Σχόλια
Και κατά το β’ τρίμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, αν και βελτιώθηκε ελαφρά κατά 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016. Όμως οι προβλέψεις για το β’ τρίμηνο του 2016 ήταν χειρότερες και αυτό έδωσε την αφορμή σε κάποιους να αρχίσουν να πανηγυρίζουν!

Οι Financial Times (FT) αναφέρουν ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση 0,2%. Αναθεώρησε επίσης προς τα επάνω τους αριθμούς για το πρώτο φετινό τρίμηνο, από μείωση 0,5% σε μείωση 0,1%. Οι FT επισημαίνουν ότι και πάλι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως ο αριθμός αυτός δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευρωστία, σε σχέση με την πτώση κατά 1,8% που προέβλεπαν οικονομολόγοι και τη μείωση κατά 1,3% που είχε ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Και τιτλοφορούν οι FT το δημοσίευμά τους: «η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη»! Ποιά ανάπτυξη; Η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει σε ύφεση. Και ποιους άραγε εκπλήσσει;

Ο τίτλος πάντως του του δημοσιεύματος δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτος από
τον έλληνα πρωθυπουργό: Ως την «καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία» χαρακτήρισε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το δημοσίευμα των Financial Times (FT), με τίτλο «η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη».

Και αμέσως αντέδρασε η  αντιπολίτευση: «Να διανεμηθεί αμέσως από ένα φύλλο των FT σε όσους δεν θα πάρουν ΕΚΑΣ», σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος στην ανάρτηση του πρωθυπουργού. 

Έχει και συνέχεια: 

«Το δημοσίευμα των FT ενοχλεί», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, με ανάρτησή της στο Twitter, απαντώντας στον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. «Ο πραγματικός πόνος σας κ. Κουμουτσάκο, δεν είναι το ΕΚΑΣ. Αυτό είχατε συμφωνήσει να το καταργήσετε πλήρως» πρόσθεσε στην απάντησή της.

Όμως με νέα ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε λέγοντας: «Κ. Γεροβασίλη μην πτοείστε. Συνεχίστε να διαβάζετε FT. Απλώς, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε την κακή συνήθεια να διαβάζουμε εκκαθαριστικά...».

Κάπου, όλα αυτά, θυμίζουν τον τίτλο της Σαιξπηρικής κωμωδίας "πολύ κακό για το τίποτα"! 
Όσο για την αναπτυξη; Με επικοινωνιακά και μόνο παιχνίδια, δεν έρχεται! 

Πηγές: Με στοιχεία από naftemporiki.gr, 
Financial Times, Twitter
Σχετική ανάρτηση:
FT: Greece surprises with economic growth






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου