25 Αυγούστου 2016

FAZ: Η ΕΕ εμπιστεύεται τον Γεωργίου

Η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση στατριστικών στοιχείων, απασχολεί, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τον γερμανόφωνο τύπο.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Η ΕΕ εμπιστεύεται τον έλληνα επικεφαλής της στατιστικής αρχής», η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση στατιστικών στοιχείων. 
Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «καλείται να λογοδοτήσει στο δικαστήριο σε μία δίκη με οσμή σκανδάλου» και ότι «κατά την άποψη της ΕΕ διακυβεύεται η αξιοπιστία όλης της χώρας». Η λεζάντα στη φωτογραφία του Ανδρέα Γεωργίου τον χαρακτηρίζει «αποδιοπομπαίο τράγο της Αθήνας»
Στο μεγαλύτερο μέρος του, το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις τελευταίες δηλώσεις της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν υπέρ του Γεωργίου και τονίζει ότι «για πρώτη φορά» η Κομισιόν παρεμβαίνει στην υπόθεση. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντικρούει τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ψηφίσεις για τους αριθμούς. Οι αριθμοί είτε είναι σωστοί, είτε είναι λάθος». 
Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει ότι «η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν είχε λάβει επισήμως θέση για τη δίκη αυτή, την οποία πολλοί στην Αθήνα θεωρούν πολιτική και εικονική. Γι αυτό είχαν διατυπωθεί κατηγορίες στο Συμβούλιο Υπουργών, ότι (η Κομισιόν) επιδεικνύει υπερβολική αυτοσυγκράτηση, σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στην Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου».

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται συνοπτικά και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τίτλο «Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Αθήνα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα δήθεν παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα τρεις Επίτροποι, σε επιστολή τους προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητούν άμεση διαλεύκανση. Οι Βρυξέλλες θέλουν να αντικρούσουν την εντύπωση ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα».

Πηγή: http://dw.com/p/1JpER 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ
FAZ: Για το θεαθήναι η δίκη Γεωργίου
Ανδρέας Γεωργίου: Αν καταδικαστώ θα κινδυνεύσει η διαπραγμάτευση για το χρέος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου