29 Αυγούστου 2016

Ο πολιτικός βολονταρισμός στην περίπτωση του Α. Γεωργίου


Απόψεις 
του Στέφανου Κασιμάτη / Καθημερινή 


Η ​​περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη, επειδή υποτίθεται ότι με τα στοιχεία της υπηρεσίας του η χώρα μπήκε στα Μνημόνια, υπερβαίνει τις πολιτικές διαστάσεις της, όσο και αν είναι αυτές που επικρατούν στον δημόσιο διάλογο...

Ο πολιτικός βολονταρισμός της Αριστεράς δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο παρά την επιβολή μιας επιθυμητής πραγματικότητας των ιδεών επί της πραγματικότητας των δεδομένων
Ο πολιτικός βολονταρισμός* της Αριστεράς είναι κάτι που ακούγεται περισπούδαστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι απλοϊκό και παιδαριώδες. Δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο παρά την επιβολή μιας επιθυμητής πραγματικότητας των ιδεών επί της πραγματικότητας των δεδομένων: «Εμείς θα χτυπάμε τον ζουρνά και εκείνοι θα χορεύουν», όπως έλεγε ο άνθρωπος με την ακριβότερη αυταπάτη στον κόσμο. Η επέλαση του πολιτικού βολονταρισμού έγινε πίσω από το αίτημα της δήθεν επανόδου στην πολιτική. Αρκετά, έλεγαν, επιτρέψαμε στην οικονομία να επιβληθεί στην πολιτική, τώρα πρέπει η πολιτική να καθοδηγήσει την οικονομία.

Το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση, θα την παραλείψουμε όμως, διότι στην Ελλάδα αυτή η ανοησία έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος: η πολιτική (και από πίσω της, υποτίθεται, ο λαός) αγωνίζεται να επιβληθεί και στην επιστήμη...

Ο Γεωργίου έκανε ό,τι ακριβώς κάνει κάθε εθνική στατιστική υπηρεσία στην Ευρώπη, με τις προδιαγραφές που επιβάλλει η Eurostat (στην οποία υπάγονται πια όλες οι εθνικές υπηρεσίες). Γι’ αυτόν τον λόγο η δίωξη του Γεωργίου σκανδαλίζει και την Κομισιόν και την επιστημονική κοινότητα στο εξωτερικό...

Αφού αφήσαμε τον βολονταρισμό να διαβρώσει παιδεία, πολιτική και κοινωνία, τώρα εκδηλώνεται και στη Δικαιοσύνη.
Η λογική της παραπομπής του Γεωργίου είναι ίδια με εκείνη των ανόητων, εξωπραγματικών ψηφισμάτων που έβγαζαν τα φοιτητικά αμφιθέατρα, με τα οποία υπαγόρευαν τους όρους τους στις μεγάλες δυνάμεις. Είναι τρομακτικό ότι συμβαίνει σε τέτοιο επίπεδο, αλλά αφού αφήσαμε τον βολονταρισμό να διαβρώσει παιδεία, πολιτική και κοινωνία, τώρα εκδηλώνεται και στη Δικαιοσύνη. (Ισως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό, αφού το φοιτητικό αμφιθέατρο έχει προ πολλού μετακομίσει στο Μαξίμου...).
Η δικαστική δίωξη του Γεωργίου αποσκοπεί να κατοχυρώσει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν χρεοκοπεί μόνη της, τη χρεοκοπούν οι κακοί, αλλά η Ελλάδα τους τιμωρεί.
Τίποτε από αυτά όμως δεν καταλαβαίνουμε, διότι ο πολιτικός βολονταρισμός που εκφράσθηκε μέσω του τυφλού αντιμνημονιακού μένους ορίζει ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Οπως όλοι ξέρουμε, οι στίχοι του εμβατηρίου (που τόσοι αναξιοπαθούντες γύρω μας τους έχουν πιστέψει…) λέει ότι «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει» και μετά συνεχίζει προς τη δόξα «να τραβά-τραβά-τραβά». Πουθενά δεν λέει το τραγουδάκι ότι η Ελλάδα κουράζεται, εργάζεται, ταλαιπωρείται. Ξεκούραση μόνο και δόξα, αυτά λέει. Αφού δεν πεθαίνει, κατά συνέπεια ούτε χρεοκοπεί. Η δικαστική δίωξη του Γεωργίου αποσκοπεί να κατοχυρώσει –και με δικαστική απόφαση ει δυνατόν– ότι η Ελλάδα ποτέ δεν χρεοκοπεί μόνη της, τη χρεοκοπούν οι κακοί, αλλά η Ελλάδα τους ξετρυπώνει και τους τιμωρεί.
Οι κυβερνώντες επανέρχονται εκδικητικά με τον σκοπό να κατοχυρωθεί και δικαστικά το δικαίωμα του ελληνικού κράτους να μετρά όπως θέλει τα οικονομικά του, δηλαδή να μην μετρά καθόλου
Η δίωξη του Γεωργίου είναι ίσως η σοβαρότερη άρνηση που παρουσιάζει η χώρα στην εξάχρονη προσπάθειά της να βγει από την εντατική. Αμφισβητεί τη βάση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα με τους δανειστές-εταίρους, χάρη στις οποίες χρηματοδοτείται η οικονομία και έχουμε τουλάχιστον κατορθώσει να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία. Πολλοί διερωτώνται αν ξεχάσαμε κιόλας τον διεθνή διασυρμό με τα «greek statistics». Προφανώς, δεν τον ξέχασαν οι κυβερνώντες, διότι επανέρχονται εκδικητικά με τον σκοπό να κατοχυρωθεί και δικαστικά το δικαίωμα του ελληνικού κράτους να μετρά όπως θέλει τα οικονομικά του, δηλαδή να μην μετρά καθόλου. Οπως κάναμε επί τόσα χρόνια και χρεοκοπήσαμε.

Επιπλέον, όμως, είναι και το θέμα αρχής. Στην Ευρώπη, δεν γίνεται να εισβάλει ο πολιτικός κομισάριος σε ένα παράρτημα της Eurostat (αυτό είναι η ΕΛΣΤΑΤ) για να ορίσει ότι οι πολλοί ξέρουν και αποφασίζουν, ενώ οι ειδικοί θεωρούνται κατ’ αρχάς ύποπτοι. Παρόμοιου τύπου εισβολές της πολιτικής στην επιστήμη μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, εθνικοσοσιαλιστικού ή μαρξιστικού τύπου, έχουν παρατηρηθεί. Γι’ αυτό τους σηκώνονται οι τρίχες στην Κομισιόν με τη δίωξη του Γεωργίου. Με τέτοιες ανοησίες ανοίγουμε και εμείς τον δρόμο για μια Ευρώπη a la carte. Συμφέρει αυτό την κυβέρνηση, αλλά δεν συμφέρει τη χώρα. 

Πηγή: kathimerini.gr

* βολονταρισμός (πολιτικός / επαναστατικός βολονταρισμός) θέση που δίνει προτεραιότητα στη βούληση και στο συναίσθημα σε σχέση με τον νου και τη νόηση (lexigram.gr) 

Σημείωση: Όσα αναφέρονται στην ανάρτηση αποτελούν μέρος άρθρου με τίτλο "Ποτέ δεν πεθαίνει, ούτε χρεοκοπεί", είναι δε ευνόητο ότι απηχούν τις απόψεις του αρθρογράφου. 

Σχετικές αναρτήσεις:
FAZ: Η ΕΕ εμπιστεύεται τον Γεωργίου
Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ
FAZ: Για το θεαθήναι η δίκη Γεωργίου
Ανδρέας Γεωργίου: Αν καταδικαστώ θα κινδυνεύσει η διαπραγμάτευση για το χρέος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου