9 Αυγούστου 2016

Που το πάνε με την ιδιωτική εκπαίδευση;

Αντί να αναβαθμίσουν τα δημόσια σχολεία, προσπαθούν να κλείσουν τα ιδιωτικά. Και σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα πληρώσει το κόστος των πρόσθετων υποβαθμισμένων δημόσιων σχολείων που θα απαιτηθούν;

Μια άποψη πάνω στο θέμα των ιδιωτικών σχολείων, του καθηγητή της Νομικής Σχολής και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη και δυο ανακοινώσεις, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια: 

Θεόδωρος Φορτσάκης, σε άρθρο του στην Καθημερινή*: 

«Μ​​ε αιφνιδιαστική διάταξη, χωρίς αποτίμηση με συγκεκριμένα στοιχεία της λειτουργίας του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, χωρίς διαβούλευση, χωρίς εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί, για τρίτη φορά από τον Γενάρη του 2015, να στραγγαλίσει την ιδιωτική εκπαίδευση» αναφέρει ο Θεόδωρος Φορτσάκης και συνεχίζει: 

«Η άλωση επιχειρείται κυρίως με χορήγηση ουσιαστικά δημοσιοϋπαλληλικής μονιμότητας στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, με σημαντικό περιορισμό της δυνατότητας των ιδιωτικών σχολικών μονάδων να εκπονούν συμπληρωματικά προγράμματα διδασκαλίας, καθώς και με επιβολή εξοντωτικών όρων λειτουργίας των φροντιστηρίων»... 

Και ολοκληρώνει το άρθρο του ο Φορτσάκης με τα εξής: 
«Δυστυχώς η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ιδιωτική παιδεία πηγάζει από τη γενικότερη κρατικιστική, εχθρική προς κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, αντίληψή της. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση**:

«Ο κ. Φίλης επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, τις χειρότερες διακρίσεις του και διεκδικεί επάξια ρόλο οδοστρωτήρα στο χώρο της Παιδείας.

Αντί να εργαστεί για να αναβαθμιστούν τα δημόσια σχολεία, προσπαθεί να διαλύσει και τα ιδιωτικά. Δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο, παρά μόνο να ικανοποιήσει την εκλογική πελατεία του κόμματός του. Απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιζητά την ισοπέδωση προς τα κάτω.

Ταυτόχρονα, αντί να στηλιτεύσει τα όσα διέπραξαν οι αντιεξουσιαστές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να τους καλύψει, υποστηρίζοντας πως δεν έκαναν μεγάλες καταστροφές.

Προκαλεί τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και τους αγρίως φορολογούμενους πολίτες, που πληρώνουν με το υστέρημά τους το κόστος της ανομίας και της ανοχής της από την Κυβέρνηση». 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της ΝΔ για την ιδιωτική εκπαίδευση***: 

«Η μοναδική μέριμνα που έχει η Νέα Δημοκρατία για την παιδεία είναι η συνέχιση της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, την οποία άσκησε με εξαιρετικό ζήλο κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας, καθώς και η άνευ όρων υπεράσπιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

Η στάση τους δεν μας εκπλήσσει. Τι καλύτερο να περιμένει κανείς από το κόμμα του οποίου ο επικεφαλής, Κ. Μητσοτάκης, αποκαλεί τους μαθητές “πελάτες”; Ποιος θα περίμενε κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ όταν ο βουλευτής της, Θ. Φορτσάκης, ζητά την έκδοση κουπονιών από το κράτος για την ενίσχυση των ιδιωτικών σχολείων με δημόσιο χρήμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πλήρως την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για τον εξορθολογισμό και τον εκδημοκρατισμό του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων. Οι πρακτικές της κακοπληρωμένης και ελαστικής εργασίας δεν πλήττουν μόνο τους διδάσκοντες, αλλά συνολικά την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι κοινές επιχειρήσεις, δεν είναι σούπερ μάρκετ. Προσφέρουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και γι΄ αυτό υπάγονται στις ιδιαίτερες προβλέψεις του Συντάγματος
».

Και ένα 
(δικό μας) Σχόλιο:

Μια ερώτηση μόνο, στην ακραία περίπτωση που η κυβέρνηση με την κρατικιστική αντίληψή της και την ακολουθούμενη πολιτική επιβάρυνσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καταφέρει τελικά να κλείσει τα ιδιωτικά σχολεία:

Έχει εκτμήσει ο Σύριζα το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο έλληνας φορολογούμενος στην περίπτωση που κλείσουν τα ιδιωτικά σχολεία και τη θέση τους πάρουν κάποια ακόμη υποβαθμισμένα δημόσια; Φυσικά και δεν περιμένουμε απάντηση!

Πηγές:
* www.kathimerini.gr
** nd.gr/deltia-tipou






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου