1 Αυγούστου 2016

Το νέο δημοψήφισμα που σχεδιάζει ο Τσίπρας

Σε δεύτερο δημοψήφισμα την τελευταία διετία, το οποίο τοποθετείται την προσεχή άνοιξη, οδηγεί, σύμφωνα με την Καθημερινη, η πρόσφατη επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να ανοίξει τον φάκελο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, που βεβαίως δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων της τότε περιόδου, η ατζέντα επί της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν «συμβουλευτικά», όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι πολίτες θα περιλαμβάνει:
  • πρώτον, τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου της ενέργειας και των υδάτων, 
  • δεύτερον, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και, 
  • τρίτον, την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου, δηλαδή την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, που με βάση τα αποτελέσματα στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, ως σταθερού εκλογικού συστήματος.

Κατά ορισμένες πηγές, πάντως, η προεδρική εκλογή μπορεί τελικώς να αποσυρθεί από τη θεματολογία του δημοψηφίσματος, καθώς υπό την πίεση της εσωκομματικής τάσης των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε από την αρχική του προσέγγιση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Σε κάθε περίπτωση, η πλέον κρίσιμη παράμετρος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η ψήφος για την απλή αναλογική: εάν η συνταγματική της κατοχύρωση αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος, εκ των πραγμάτων η σύγκρουση της προπερασμένης εβδομάδας στη Βουλή θα μεταφερθεί στους πολίτες. Ως γνωστόν, υπέρ της πρότασης νόμου για την απλή αναλογική ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και ΚΚΕ, ενώ «απέναντι» βρέθηκαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Πάντως, κατά πόσον τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα νομιμοποιήσουν πιθανό δημοψήφισμα επί του Συντάγματος μένει να αποδειχθεί αφού η κυβέρνηση ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι συγκεκριμένη, εμπλέκει αποκλειστικά τη Βουλή και δεν περιλαμβάνει τη μεσολάβηση δημοψηφίσματος.

Είναι προφανές και αναγνωρίζεται από συνομιλητές του κ. Τσίπρα πως ο πρωθυπουργός δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για να το χάσει. Από τις τρέχουσες έρευνες της κοινής γνώμης προκύπτει ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό, αλλά και ότι αντιμετωπίζει θετικά την απλή αναλογική, οπότε η κυβέρνηση θα έχει σε περίπτωση δημοψηφίσματος με τη συγκεκριμένη ατζέντα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» τη συνταγματική αναθεώρηση, όχι μόνον στην κατεύθυνση ενός πολιτικού αντιπερισπασμού από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και ως όχημα για τη σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Αλ. Τσίπρα ως ενός εκ των δύο βασικών πυλώνων, ενός νέου διπολισμού, με τη Ν.Δ. εκ των πραγμάτων να έχει αναδειχθεί σε αντίπαλον δέος.

Πηγή: kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Αντώνης Μανιτάκης: Δεν παίζουμε με το Σύνταγμα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου