1 Αυγούστου 2016

Δείκτης ευημερίας: Η Ελλάδα τελευταία στην ευρωζώνη

Ποια είναι η καλύτερη χώρα για να διαβιώνει ένας άνθρωπος; Από τι εξαρτάται η ευτυχία και η καθημερινή ικανοποίηση; Οπωσδήποτε το οικονομικό διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο, όμως υπεισέρχονται δεκάδες άλλες παράμετροι, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να διαμορφωθεί η «ευημερία» στο σύνολο των πολιτών μίας χώρας.

Το Boston Consulting Group ανέπτυξε μία νέα μέθοδο μέτρησης και υπολογισμού, η οποία βασίζεται σε 44 δείκτες. Το εισόδημα είναι μία παράμετρος, οι καιρικές συνθήκες ένας άλλος, η προοπτική για το μέλλον είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας, όπως κι οι υπηρεσίες που παρέχει το Κράτος. Άλλοι δείκτες που υπολογίζονται και αναδεικνύουν συνολικά την ευημερία είναι το ποσοστό ανεργίας, ο πληθωρισμός, η διάδοση ασθενειών, το προσδόκιμο ζωής, η ποιότητα και η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, η ποιότητα των υποδομών, η κατάσταση του περιβάλλοντος, ο έλεγχος της διαφθοράς, όπως και η ελευθερία του Τύπου. Επίσης επηρεάζει και η γενικότερη ψυχοσύνθεση ενός λαού. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, προσμετρώνται και προκύπτει ένα συμπέρασμα, στο οποίο αποτυπώνεται σε γενικές γραμμές η ευημερία των πολιτών σε μία χώρα. 

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι η τελευταία σε... προτίμηση χώρα της ευρωζώνης, αν και οι δείκτες της είναι σαφώς καλύτεροι από εκείνους των βαλκανικών χωρών, ωστόσο δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με εκείνους της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. 
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα έχουν αγγίξει σαφώς την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί -νεαροί κυρίως- άνθρωποι αναζητούν το μέλλον τους εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Οι χαμηλότερες βαθμολογίες απαντώνται στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καθώς πράγματι, το επίπεδο διαβίωσης στις χώρες αυτές είναι πολύ χαμηλό και οι συνθήκες σε κάποιες περιπτώσεις άθλιες. Η Ελλάδα αντίστοιχα έχει την χαμηλότερη βαθμολογία στην ευρωζώνη συγκεντρώνοντας 62,6 βαθμούς. Εκτός Ευρώπης, για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν 83,7 βαθμούς, η Ιαπωνία 81,3, η Βραζιλία 49,3, η Κίνα 46,5 και η Ινδία 32,6, παρ' ότι η τελευταία παρουσιάζει «τρελούς» ρυθμούς ανάπτυξης και εμφανίζεται ως μία ανερχόμενη οικονομία.

Στην «κορυφή» πάντως, με τι απόλυτο της βαθμολογίας, βρίσκεται η Νορβηγία και ακολουθούν η Δανία και η Φινλανδία. Πολύ ψηλά βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία και ακολουθεί η Βρετανία.

Πηγή: 
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου