7 Αυγούστου 2016

Τέλος εποχής για τη ρωσική μονή στο Αγιον Ορος;

Υπό άλλες συνθήκες ο θάνατος ενός ηγουμένου στο Αγιον Ορος θα ήταν απλά ένα λυπηρό γεγονός. Τώρα όμως ο αντίκτυπος της αποδημίας του Ιερεμία, ηγουμένου της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, ξεφεύγει από τα όρια της Χερσονήσου του Αθω, καθώς αγγίζει τη ρωσοουκρανική σύγκρουση και εμπλέκεται στον «πόλεμο» Μόσχας - Φαναρίου.

Ο γηραιότερος μοναχός του Αγίου Ορους, ηγούμενος της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, πέθανε σε ηλικία 101 χρόνων (είχε γεννηθεί το 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας) και κηδεύτηκε την Παρασκευή στο κοιμητήριο του μοναστηριού. Ο θάνατος του ηγουμένου Ιερεμία δρομολογεί εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της ηγεσίας της μονής και όλα δείχνουν ότι ο θρησκευτικός «φάρος» των Ρώσων ορθοδόξων στον Αθω θα περάσει και με «σφραγίδα» στα χέρια των Ουκρανών που υπερτερούν ήδη των ρωσικής καταγωγής μοναχών. 

Το γεγονός ήρθε να σκιάσει τους λαμπρούς εορτασμούς στη ρωσική επικράτεια με αφορμή τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Αθω, στο πλαίσιο των οποίων πρόσφατα επισκέφθηκαν το Αγιον Ορος και συνάντησαν τον αιωνόβιο ηγούμενο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος. 


Συγκεκριμένα, ο κατά κόσμο Ιάκωβος Αλιόχιν, κρατούσε επί δεκαετίες τα ηνία της μονής, ήταν ο άνθρωπος της Μόσχας στον Αθω: αυτός τηρούσε τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς μοναχούς και λειτουργούσε σαν αμορτισέρ στους συνεχείς κραδασμούς που προκαλούνταν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την απόσχιση της Ουκρανίας. Με στόχο πάντα τη διατήρηση της ρωσικής κυριαρχίας. Οταν όμως επί προεδρίας του φιλοδυτικού πρόεδρου Βίκτορ Γιούσενκο, το Κίεβο υποκίνησε, ανεπιτυχώς τότε, την απόσχιση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας, η διαμάχη μεταφέρθηκε και στο ρωσικό μοναστήρι στον Αθω όπου για τους Ρώσους φυλάσσονται τα πνευματικά και πολιτισμικά «άγια των αγίων».

Η σύγκρουση για το ποιος θα εξουσιάσει στην ιστορική μονή μαινόταν πίσω από τις βαριές πόρτες, με τους Ρώσους να προσπαθούν να ενισχύσουν με δικούς τους μοναχούς το ανθρώπινο δυναμικό και το Φανάρι να θέτει πλαφόν στις άδειες εγκαταβίωσης αλλοδαπών στο Αγιον Ορος, φοβούμενο κατευθυνόμενη ρωσική πλημμυρίδα. Παράλληλα πακτωλοί ρωσικού χρήματος, προερχομένου κυρίως από τα πορτοφόλια πάμπλουτων ολιγαρχών, συνέρρεαν στη Μονή Παντελεήμονος.


Τα τελευταία χρόνια που ο Ιερεμίας αδυνατούσε να ασκήσει στην πράξη τα καθήκοντά του, ως ντεφάκτο ηγούμενος εμφανιζόταν ο Ουκρανός Μακάριος, ο οποίος φέρεται και ο επικρατέστερος διάδοχός του. Εάν εκλεγεί και καταστεί ο ηγέτης της μονής, τότε το γνωστό ως ρωσικό μοναστήρι, ένα από τα σημαντικότερα στο Αγιον Ορος, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, τον 18ο αιώνα, θα περάσει σε ουκρανικά χέρια. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση:
Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιο Ορος
31 Μάιος 2016 ... Μεγάλο αφιέρωμα στην επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Αγιο Ορος που συνοδεύεται από σαράντα φωτογραφίες ανέβασε το ...







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου