25 Σεπτεμβρίου 2017

Χρηματιστήριο: Στο -11,7% οι τράπεζες σήμερα 25.9.2017

Το sell off στις τράπεζες σήμερα, με αφορμή το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, οδήγησε τον κλαδικό Τραπεζικό δείκτη στο -11,76% και τον Γενικό δείκτη στο -4,06%. Ειδικότερα το ζήτημα των "κόκκινων δανείων" των ελληνικών τραπεζών, που, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν στην αγορά, έθεσε στον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε τις αρνητικές του επιπτώσεις στον κλάδο.

Έτσι στο ταμπλό, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με σοβαρές απώλειες -15,79% και -15,48% αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Attica Bank με -13,24%, η Εθνική Τράπεζα με -11,88% και η Alpha Bank με -8,33%.

Ο διαφαινόμενος κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, οι Φιλελεύθεροι (FDP), αναμένεται να θέσει εμπόδια στη Merkel για το ελληνικό ζήτημα, καθώς έχει ταχθεί ανοικτά κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Επιπλέον σαν αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα, οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντάθηκαν σήμερα σ
το Χρηματιστήριο Αθηνών με την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, το ζήτημα των "κόκκινων δανείων" των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι "κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία, αν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες”. Ήταν μια δήλωση που πυροδότησε τις ανησυχίες της αγοράς, αν και μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κρατήσει αρνητική στάση στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως, όλα αυτά ήταν μια καλή αφορμή για το Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να υποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία με ένα ισχυρό "ξεπούλημα" στον τραπεζικό κλάδο.

Στους λοιπές μετοχές τώρα η Βιοχαλκο έκλεισε στο -5,37%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Ανώτερες του 2% ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Φουρλή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ. 

Να σημειωθεί τέλος ότι το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών δεν είχε καμιά ουσιαστική επίδραση τόσο στο Γερμανικό, όσο και στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
20 Σεπτεμβρίου 2017

1 σχόλιο:

  1. Νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει η διαδικασία των στρες τεστ, προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ. Στόχος είναι ο έλεγχος να αποτυπώσει την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, πριν από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, και να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τα στρες τεστ εντός του 2018, αλλά ενδεχομένως πιο νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ έχει ήδη ενημερωθεί με σχετική επιστολή από τον SSM», είπε ο κ. Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή