1 Σεπτεμβρίου 2017

Στο 21,5% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, παρά την πολυετή κρίση*, φιγουράρει πρώτη στην λίστα, σε ό,τι αφορά τη «σκιώδη» οικονομία, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου: η Ιταλία και η Ισπανία.

Σε 21,5% του ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα για το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σε δημοσίευσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα οποία προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν στη Γερμανία. 

Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών που επικαλείται η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο, η χώρα μας καταλαμβάνει την πρωτιά σε ό,τι αφορά τη «σκιώδη» οικονομία, μπροστά από την Ιταλία -όπου η παραοικονομία ανέρχεται σε 19,2% του ΑΕΠ- και την Ισπανία (17,8%).

Ακολουθούν Νορβηγία (12,2% του ΑΕΠ), Γερμανία (10,4%), Καναδάς (9,8%), Αυστραλία (9,4%), Ηνωμένο Βασίλειο (9,4%), Ιαπωνία (8,6%), Ολλανδία (8,4%), Ελβετία (6%) και ΗΠΑ (5,4%).


Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ως «σκιώδης οικονομία» περιγράφονται οι συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών «εκτός βιβλίων», με μετρητά, προκειμένου να αποφευχθεί η είσπραξη φόρων και δίχως να ακολουθούνται τυποποιημένες επιχειρηματικές πρακτικές.

Πηγή: naftemporiki.gr 

*Σημείωση: Υπάρχουν και κάποιοι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι η «σκιώδης οικονομία» αποτελεί «μαξιλάρι» για τις οικονομίες σε περιόδους κρίσης. Μάλιστα τονίζουν ότι η παραοικονομία «αποδίδει» περισσότερο όταν η κρίση είναι εκτεταμένη, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου