1 Σεπτεμβρίου 2017

Τιμ Ανανιάδης: Στον τουρισμό δεν φτάνει μόνο ο ήλιος

«Η Ελλάδα πρέπει να συντηρείται στην επικαιρότητα ως προορισμός. Δεν φτάνει ο ήλιος γι’ αυτό. Ο,τι προσφέρεις πρέπει να είναι ποιοτικό και η υποδομή ολοκληρωμένη. Δεν αρκεί μόνο τι προσφέρει το ξενοδοχείο αλλά και το ταξί, το αεροδρόμιο, κ.ο.κ. Είναι απαραίτητο να σοβαρευτούμε». Το τονίζει ο Τιμ Ανανιάδης, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της «Μεγάλης Βρεταννίας» και του King George, σε συνέντευξή του (και γεύμα) με την Καθημερινή.

Εφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Τορόντο σε ηλικία 17 ετών το 1972 και επέστρεψε το 2003 για να διευθύνει ένα ιστορικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. «Είναι πολύ λίγα τα ξενοδοχεία στον κόσμο που έχουν τις ιδιαιτερότητες που έχει η “Μεγάλη Βρεταννία”. Ιστορικότητα, θέση, σχέση με την κοινωνία, με τη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης» λέει ο Τιμ Ανανιάδης που επι 25 χρόνια ζει σε ξενοδοχεία.


Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης στη συνέχεια: 

– Ποιο είναι το βασικό προσόν για μια τέτοια θέση, όπως αυτή που κατέχετε; Προσόν που και εσείς θα αναγνωρίζατε και στον εαυτό σας.

– Ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

– Ποιο είναι το βασικό προσόν ενός ξενοδόχου;

– Η προσοχή στη λεπτομέρεια. Στη λεπτομέρεια κρίνεται ο ξενοδόχος. 
Πριν από λίγους μήνες ένας ινδικός γάμος με 250 καλεσμένους, που «έκλεισαν» τη «Μεγάλη Βρεταννία», συζητήθηκε ως ένα από τα τουριστικά γεγονότα της χρονιάς. «Εξαιτίας της επιτυχίας του πρώτου γάμου, διαπραγματευόμαστε έναν δεύτερο! Οι πρώτοι, αρχικά, δεν ήθελαν να έρθουν στην Αθήνα γιατί δεν την ήξεραν και φοβόντουσαν τον προορισμό. Σκέφτονταν τη Βαρκελώνη και το Αμστερνταμ. Τελικά, όμως, οι Ινδοί εμπιστεύτηκαν την ομάδα μας και όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Πήραν το μήνυμα της συνεννόησης και αποτελεσματικότητας», λέει ο κ. Ανανιάδης. 
Και ύστερα από μια σύντομη παύση: «Ξέρετε η Ντοκουμέντα (σ.σ.: η documenta 14, διεθνής εικαστική διοργάνωση) τι κόσμο έφερε στην Αθήνα; Δεν έχει αποτυπωθεί επίσημα, αλλά έφερε πάρα πολλούς· και όχι κόσμο που θα ερχόταν τυπικά στην Αθήνα, μπορεί όμως να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο. Η Αθήνα πάσχει από events. Το έχω ξαναπεί. Από μεγάλης εμβέλειας ευρύτερα πολιτιστικά γεγονότα. Δεν είναι μόνο ο κόσμος που θα έρθει, αλλά και η προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Το Ντουμπάι, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει τουρισμό πάνω στα events. Θέλουμε ο πελάτης να επιλέγει την Αθήνα και όχι ο tour operator».

– Από τη στιγμή που άρχισε η Αθήνα να γίνεται προορισμός, υπάρχει εξέλιξη; Ερχονται κατά κανόνα για δύο ημέρες και φεύγουν...

– Μα δεν μας νοιάζει να μείνουν παραπάνω. Η Αθήνα είναι ένα μέρος που θα έρθει κάποιος για ένα long week end. Ο κυρίως πελάτης είναι εκείνος που τη θέλει ως εμπειρία και ενδιάμεσο προορισμό. Για πολλά χρόνια απέφευγαν την Αθήνα λόγω και της κρίσης και των επεισοδίων. Φτάσαμε στο σημείο στο οποίο η Αθήνα είχε μια αρνητική εικόνα που δεν της ταίριαζε. Την αρνητική δημοσιότητα του μη ασφαλούς προορισμού... Οτιδήποτε έστω και μικρό γίνεται εδώ, επηρεάζει δυσανάλογα τον τουρισμό. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ακόμη και τώρα, όταν πάμε να κάνουμε μια παρουσίαση για το ξενοδοχείο, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε τα θέματα ασφαλείας.

– Οταν επιστρέψουν η Τουρκία και άλλες χώρες στον τουριστικό ανταγωνισμό, πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον αριθμό τουριστών των τελευταίων ετών;

– Ενα μέρος της ανόδου του τουρισμού σχετίζεται με τις γεωπολιτικές συνθήκες στη «γειτονιά» μας. Ενα άλλο, πιστεύω, έχει να κάνει με το γεγονός ότι χώρες που πριν δεν έδιναν τουρισμό στην Ελλάδα τώρα δίνουν. Είτε Κίνα λέγεται αυτό, είτε Ρωσία, είτε Μέση Ανατολή. Ενα τρίτο μέρος είναι ότι το μακροπρόθεσμα αρνητικό μετατρέπεται σε κέρδος. Ολα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ήταν στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας, όχι με θετικό τρόπο. Τώρα που τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, υπάρχει μια επιστροφή στην Ελλάδα. Το βλέπουμε από πελάτες που ταξιδεύουν με προσοχή. Νιώθουν πιο ασφαλείς. Η ευρύτερη περιοχή πρέπει να είναι ήρεμη, ασφαλής και να αναπτύσσεται. Το κομμάτι που μας ανησυχεί είναι περισσότερο το Ντουμπάι παρά η Τουρκία. Οι καινούργιοι προορισμοί, δηλαδή. Η Ελλάδα πρέπει να συντηρείται στην επικαιρότητα ως προορισμός. Δεν φτάνει ο ήλιος γι’ αυτό. Ο,τι προσφέρεις πρέπει να είναι ποιοτικό και η υποδομή ολοκληρωμένη. Δεν αρκεί μόνο τι προσφέρει το ξενοδοχείο αλλά και το ταξί, το αεροδρόμιο, κ.ο.κ. Είναι απαραίτητο να σοβαρευτούμε.

– Τι εννοείτε;

– Να είμαστε επαγγελματίες σε ό,τι κάνουμε.

– Δεν είμαστε ακόμη; 

– Είμαστε σε καλό δρόμο. Η καινούργια γενιά, κυρίως, που αναλαμβάνει τα ξενοδοχεία των πατεράδων είναι καλύτερα προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στη διεθνή πρόκληση και στον ανταγωνισμό.

– Πώς «αναπτύσσεται ο τουρισμός»;

– Κατ’ αρχάς με τους επισκέπτες. Αν αυτός ο επισκέπτης διαθέτει μεγάλο ή μικρό ποσό για τη διαμονή του, δεν έχει σημασία. Δεν είναι όλα τα ξενοδοχεία ούτε ενός ούτε πέντε αστέρων. Θα έρθει και αυτός με το σακίδιο και αυτός με το κότερο. Και οι δύο έχουν λόγο να είναι εδώ και να συνυπάρχουν. Να σας πω όμως κάτι για τον νέο που ερχόταν με το σακίδιο τη δεκαετία του ’70; Είναι ο σημερινός πελάτης που πληρώνει τη σουίτα. Επιστρέφει στον προορισμό των νεανικών χρόνων του με την οικογένειά του και με μια επιτυχημένη καριέρα.

– Λειτουργεί ανταγωνιστικά το Airbnb ως προς τα ξενοδοχεία;

– Ως ένα σημείο, ναι. Η φορολογία είναι απολύτως δίκαιη. Δεν καταλαβαίνω την αμφισβήτηση. Αυτός που έχει ένα εισόδημα νοικιάζοντας το σπίτι του πώς είναι δυνατόν να μη φορολογείται; Μακροπρόθεσμα όλο αυτό το τοπίο θα αναπροσαρμοστεί. Και το Airbnb θα έχει ξενοδοχεία και εμείς ως ξενοδοχειακοί όμιλοι θα δημιουργήσουμε ένα κομμάτι Airbnb. Αλλιώς ξεκίνησε το Airbnb και άλλη μορφή έχει σήμερα. Είναι, πλέον, επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνον οικονομικοί οι λόγοι για τους οποίους επιλέγει κανείς Airbnb. Αν θέλει κάποιος να μην ταξιδέψει για λίγες μέρες μόνο αλλά για ένα μήνα, για παράδειγμα, θα αναζητήσει αυτή τη λύση. Ενα μικρό ξενοδοχείο μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τμήμα του ως Airbnb. Εμείς, ως «Μεγάλη Βρεταννία» σκεφτόμαστε την υπενοικίαση διαμερισμάτων στα οποία θα μπορούμε να παρέχουμε και σέρβις. Δεν το κάνουμε ακόμη γιατί δεν υπάρχει η ανάγκη.

– Κάποια παρατήρηση για φέτος; 

– Ενα μεγάλο μέρος των τουριστών είναι οικογένειες. Πιστεύω ότι αλλάζουν η κοινωνία και ο προορισμός. Η Ελλάδα έχει την τάση να γίνει οικογενειακός προορισμός.

Πηγή: kathimerini.gr (όπου δημοσιεύτηκε στις 21.08.2017). 
Εικονογράφηση: Τιτίνα Χαλματζή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου