5 Σεπτεμβρίου 2017

Μόνη επιλογή ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα

Με «μαζική στρατιωτική απάντηση» απειλεί η Ουάσιγκτον την Πιονγιάνγκ μετά τη νέα –έκτη από το 2006– πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την Κυριακή. Αν και οι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, και μάλιστα ικανής να προσαρμοστεί σε διηπειρωτικό πύραυλο, όπως ισχυρίστηκε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, γεγονός είναι ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε ισχυρούς σεισμούς σε Νότια Κορέα και Κίνα. Ακόμη ισχυρότερες ήταν οι γεωπολιτικές δονήσεις από τη νέα πρόκληση.

Σε μια πρώτη, άμεση απάντηση, η Ν. Κορέα πραγματοποίησε χθες ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς εναντίον υποθετικού κέντρου πυρηνικών δοκιμών των βορείων γειτόνων της. Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας της Ν. Κορέας, Σονγκ Γιανγκ Μου, τάχθηκε υπέρ της επανεγκατάστασης αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών μικρού βεληνεκούς στη χώρα του, κάτι που όμως δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζάε Ιν. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούσαν περίπου 100 πυρηνικές κεφαλές στη Ν. Κορέα μέχρι το 1991, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος αποφάσισε την απομάκρυνσή τους. 

Σκίτσο του KAL (Kevin Kallaugher) στο The Economist

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άνοιξε μέτωπο όχι μόνο με τον Κιμ, αλλά και με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, κατηγορώντας τον για «πολιτική κατευνασμού» της Πιονγιάνγκ. Περισσότερο προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Aμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν «μαζική στρατιωτική απάντηση» στην Πιονγιάνγκ, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Eσπευσε όμως να προσθέσει ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιθυμεί την ολοκληρωτική καταστροφή μιας χώρας, της Βόρειας Κορέας».

Στο σύνολό τους οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας καταδίκασαν την κίνηση της Πιονγιάνγκ. 
Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αποδοκίμασε τις επιθετικές δηλώσεις της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ή στρατιωτική σύγκρουση». 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, ημέρα Τρίτη, ότι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν θα οδηγούσε σε τυχόν αλλαγή της ηγεσίας στην Πιονγκγιάνγκ αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα δεινά για τον πληθυσμό. Η περαιτέρω ένταση της στρατιωτικής υστερίας σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή «παγκοσμίου βεληνεκούς» προειδοποίησε ο Πούτιν σε δήλωσή του μετά τη σύνοδο των BRICS στην Κίνα.

«Μόνη επιλογή ο διάλογος με την Πιονγιάνγκ»

Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό τότε πρέπει να ξεκινήσεις μαζί του διάλογο, δηλώνει ο ιστορικός Γεργκ Φρίντριχ, ο οποίος σε συντέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF θεωρεί αναπόφευκτο έναν πυρηνικό πόλεμο σε βάθος χρόνου, όπως μεταδίδει η 
Deutsche Welle

Ο γερμανός ιστορικός Γεργκ Φρίντριχ (φωτογραφία αριστερά) εκτιμά ότι η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να επιλυθεί μόνο με διπλωματικά μέσα. Την ίδια στιγμή, ο ιστορικός είναι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένας γενικευμένος αφοπλισμός πυρηνικών διότι τότε θα κυριαρχήσουν στον κόσμο εκείνοι που έχουν ακόμα στα χέρια τους ατομικά όπλα.

«Ο πόλεμος του σήμερα και του αύριο θα γίνει με όπλα μαζικής καταστροφής. Ζητούμενο είναι να τον καθυστερήσουμε με κάθε μέσο. Δεν έχουμε καμία εναλλακτική λύση. Στην διένεξη με τη Β. Κορέα η μόνη επιλογή είναι ο διάλογος. Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό σου τότε πρέπει να συνομιλήσεις μαζί του. Μόνο έτσι θα μπορεί να αναβληθεί το αναπόφευκτο», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο γερμανός ιστορικός είναι πεπεισμένος ότι μια πυρηνική καταστροφή είναι ζήτημα χρόνου. Αναφέρεται μάλιστα στο παράδειγμα της κρίσης στη Κούβα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, η οποία έφερε τον κόσμο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου (...) 

Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα αν θα υπάρχει για πάντα ο σωστός άνθρωπος στις νευραλγικές αυτές θέσεις για να αποτρέψει μια καταστροφή. Είναι μάλλον απίθανο. Το πιθανότερο είναι ότι είμαστε τυχεροί και κερδίζουμε απλά χρόνο».

Πηγές: kathimerini.gr , Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου