21 Απριλίου 2018

ΔΝΤ: Όχι άλλες δραστικές περικοπές, αλλά μεταρρυθμίσεις

Το Ταμείο λέει όχι σε πρόσθετες περικοπές αλλά ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον. Σημείωσε δε πως ορισμένα από τα «δραστικά μέτρα, που ελήφθησαν δεν ήταν κατόπιν συμβουλής του Ταμείου». Η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν. Όσον αφορά το χρέος, το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ως προς τη λειτουργία του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους, παραμένει και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Πιο αναλυτικά:

Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε δραστικές περικοπές, αλλά μεταρρυθμίσεις

Οι Έλληνες πέρασαν από ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής την τελευταία οχταετία και κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τα δημοσιονομικά τους αποτελέσματα, τόνισε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον, στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου. 

Το Ταμείο λέει όχι σε πρόσθετες περικοπές, όπως είπε, αλλά ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τόνισε δε πως ορισμένα από τα «δραστικά μέτρα, που ελήφθησαν δεν ήταν κατόπιν συμβουλής του Ταμείου». 

«Τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν οφείλονται σε ορισμένα ιδιαίτερα δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, και όχι απαραίτητα από το ΔΝΤ, το οποίο δεν ήταν υπέρ τόσο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Αυτό που θα πρέπει αντιθέτως να γίνει είναι να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη» ανέφερε. 

Όσον αφορά στην προοπτική συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα σημείωσε πως «βλέπει φως στο τέλος του τούνελ», αλλά εάν αυτή τελικά αποφασιστεί, θα είναι με τους όρους του ΔΝΤ. «Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά θα κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας» ξεκαθάρισε σε ένα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους από τους οποίους ζητά ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Handelsblatt εάν τελικά το ΔΝΤ πει το «ναι», η συμμετοχή του θα ανέλθει στα 1,6 δισ. ευρώ.

Διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και διεύρυνση φορολογικής βάσης προτείνει ο Τόμσεν

Η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Παρασκευή στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Εξάλλου, ο Πολ Τόμσεν έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί, αποφεύγοντας παράλληλα να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου για τις αρχές του 2019. Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι οι πολιτικές της Αθήνας βασίζονται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης και στις περικοπές δημόσιων δαπανών, συνταγή που δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Εξήγησε ότι στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι τόσο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Ερωτηθείς αν μία καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεδομένου ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα μένει έξω από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση της Ελλάδας αλλά ότι η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από την διατήρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (...) αλλά αυτό πρεπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», τόνισε.

Οσον αφορά στα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι η στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον και να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το παράθυρο για ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει τον Αύγουστο του 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος, λέγοντας ότι έγκριση για ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. «Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε. 


Washington Group: Παραμένει το χάσμα Βερολίνου - ΔΝΤ για το χρέος

Στη συνάντηση των σημαντικότερων «παικτών» του ελληνικού ζητήματος, στο πλαίσιο της ε
αρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, επιχειρήθηκε, σύμφωνα με όσα αναφέρει η kathimerini.grνα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ως προς τη λειτουργία του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους, που θα συνδέει την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας με την εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στο υψηλότερο επίπεδο, με την Κ. Λαγκάρντ από το ΔΝΤ, τον Π. Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, τον κ. Ρέγκλινγκ από τον ESM, τον επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο και τους υπουργούς οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αποτυπώθηκε εκ νέου η διαφωνία των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο επιμένει ότι ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά πρέπει να συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις που, μόνον αν τηρηθούν, θα τίθεται σε λειτουργία. Από την άλλη, το ΔΝΤ τονίζει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος από πολιτικές πιέσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι προβληματισμό στους Ευρωπαίους εταίρους προκάλεσε το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας, δηλαδή και στα διμερή δάνεια που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, αλλά και στο δάνειο του ESM που συμφωνήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα, και όχι μόνο στα δάνεια του EFSF, όπως αναμενόταν μέχρι τώρα.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου