21 Απριλίου 2018

Έκθεση αφιερωμένη στα Moomins

«Πολύ πριν τα τρολ γίνουν συνώνυμα των ανώνυμων πολιτικών σχολιαστών του Twitter, τα "Μούμινς" ήταν ό,τι πιο κοντινό σε αυτά. Οι συμπαθέστατοι, παχουλοί χαρακτήρες, που μοιάζουν με μικρούς ιπποπόταμους και κατοικούν στη "Moominvalley", ήταν οι πρωταγωνιστές του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε η Φινλανδή Τόβε Γιάνσον το 1945 και κατέκτησε τον πραγματικό.
Οι ιστορίες των Μούμινς, που ξεκίνησαν ως μια δημιουργική αντίδραση της Γιάνσον στη βιαιότητα των πολέμων που γνώρισε η Ευρώπη, έγιναν βιβλία, θέατρο, φιλμ, θεματικό πάρκο και μουσείο και τηλεοπτική σειρά (που παίχτηκε και στην Ελλάδα)»Είναι ένα απόσπασμα από δημοσίευμα στην "Καθημερινή" με αφορμή την έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που είναι αφιερωμένη στα Moomins.

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά χαρακτήρες από τα "Μούμινς".

Στη σχετική ανακοίνωση της έκθεσης διαβάζουμε τα εξής:

Adventures In Moominvalley 

«Η κεντρική έκθεση του Comicdom Con Athens 2018 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι αφιερωμένη στα αγαπημένα Moomins.

Στην γκαλερί Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, έκθεση με έργα της Φινλανδής Tove Jansson (1914-2001) στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2018 και σε συνεργασία με τον οργανισμό Moomin Characters ltd.

Η Tove Jansson υπήρξε συγγραφέας και καλλιτέχνης παγκοσμίου φήμης, καταξιωμένη τόσο σε ανήλικους όσο και ενήλικους αναγνώστες. Ως δημιουργός του μαγεμένου κόσμου των Moomins, είναι η πιο πολυδιαβασμένη Φινλανδή συγγραφέας καθώς τα comics της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Η πρώτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Moomintroll δημοσιεύτηκε το 1945 στα Σουηδικά και από τότε, η Jansson έγραψε και σχεδιάζε για πολλά χρόνια τις περιπέτειες των χαρακτήρων της στο Moominvalley. Όπως ήταν κοινή πρακτική στη δεκαετία του 1950, τα αυθεντικά comics καταστρέφονταν μετά τη δημοσίευση. Έτσι, ήταν μεγάλη χαρά όταν ανακαλύφθηκαν, μετά τον θάνατό της, ολοκληρωμένα σχέδια αυτών των comics.

H έκθεση περιλαμβάνει sketches και σελίδες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν, και προέρχονται από το comic strip “Moomin goes Wild West”, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1957»


Επί τρεις ημέρες ανάμεσα στους λάτρεις των κόμικς κυκλοφορούν οι αγαπημένοι τους ήρωες, όπως ο Iron Man.

Η 13η διοργάνωση του Comicdom Con Athens άνοιξε χθες τις πύλες της με τη μεγάλη έκθεση για τη φινλανδική σειρά κόμικς «Μούμινς», αλλά και μια παρουσίαση των έργων του δημιουργού Σταύρου Κιουτσιούκη, γνωστό από τη σειρά «Yellow Boy» και τα ερωτικά του κόμικς, όπως τη «Νικολέτ» και παλαιότερα τον «Δεξιοτέχνη»

Έργο του δημιουργού Σταύρου Κιουτσιούκη

Μέσα σε τρεις ημέρες το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει καταξιωμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, θα γίνουν συζητήσεις για τα κόμικς στην Ελλάδα της κρίσης και το μέλλον τους, θα υπάρξουν εργαστήρια και διαγωνισμοί για τους λάτρεις της 9ης τέχνης. 

Η ελληνική παραγωγή κόμικς και τα ζητήματα που απασχολούν τον μικρό, από οικονομικά μεγέθη, αλλά αρκετά μεγάλο σε ταλέντο και δημιουργικότητα κλάδο θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν εκτενέστερα στη 13η διοργάνωση του αθηναϊκού Comicdom Con. 

Έργο του Λευτέρη Μαυρογιάννη

Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί 10 διεθνείς δημιουργούς, ανάμεσα στους οποίους ο σεναριογράφος των «X-Men Legacy» Σάιμον Σπάριερ, ο Ρότζερ Λάνγκριτζ που αναβίωσε τα κλασικά Ποπάι και Μάπετ Σόου, ο βραβευμένος Γάλλος δημιουργός Νικολά ντε Γκρεκ και οι Νίκολας Βούτερς και Δημήτρης Μαστώρος από τις Βρυξέλλες, δημιουργοί του κόμικς «Εξάρχεια: Το πικρό νεράντζι».

«Comicdom Con Athens», από 20 μέχρι 22 Απριλίου, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, από τις 11 π.μ., είσοδος ελεύθερη. 

Πηγές: Στοιχεία από hau.gr , kathimerini.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου