23 Απριλίου 2018

FT: Σχέδια ΕΕ για ενίσχυση Ελλάδας και Ισπανίας αντί της Ανατ. Ευρώπης

Τη μεταφορά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης -όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία- σε χώρες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση -όπως η Ισπανία και η Ελλάδα- φέρονται να σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της «πολιτικής συνοχής» 
των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ένωσης, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία.

Σύμφωνα με τους FT, οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμη υπό παρασκηνιακές συζητήσεις, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του Νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας.


Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου