22 Απριλίου 2018

Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε περιβαλλοντικά θέματα, γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Συντονίζεται παγκόσμια από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες. Η Google την τιμά το 2018 με το Doodle της.

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. 

Σημαία, ανεπίσημο σύμβολο της Ημέρας της Γης

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, σηματοδοτώντας τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3.500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση. Δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον.

Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών.

Το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα η Ημέρα της Γης γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες, από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Εξάλλου η μάχη για το περιβάλλον είναι μάχη για το μέλλον της Γης, για το δικό μας μέλλον.

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org και cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου