25 Απριλίου 2018

Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους;

Λιοντάρια, τίγρεις, κροκόδειλοι, φίδια, αρκούδες, λυσσασμένοι σκίουροι. Δεκάδες είναι τα είδη ζώων τα οποία μπορούν, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, να βάλουν τέλος στη ζωή ενός ανθρώπου, εκμεταλλευόμενα τη δύναμη, τα ιδιαίτερα κοφτερά δόντια τους ή το δηλητήριό τους.

Κάθε χρόνο, περίπου ένα εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας μιας επίθεσης από κάποιο είδος του ζωικού βασιλείου. Ποιο είναι όμως το ζώο, το οποίο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους;

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος Gizmodo, περισσότερο θανατηφόρο από όλα τα ζώα, αποδεικνύεται για τον άνθρωπο το κουνούπι, σκοτώνοντας μέσα από τη μεταφορά ασθενειών περισσότερα από 250.000 άτομα τον χρόνο.

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη, ενώ χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Τα κουνούπια προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή.

Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα, ενώ παρασύρονται εύκολα από τον άνεμο και έτσι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο.

Πηγές: naftemporiki.gr, Gizmodo, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου