23 Απριλίου 2018

Οι πιο πολύχρωμες πόλεις στον κόσμο

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για πόλη είναι ένα γκρίζο, άχρωμο συνονθύλευμα. Αυτό δεν ισχύει όμως για τις παρακάτω πόλεις, που, είτε λόγω κουλτούρας, κυβέρνησης ή... Χόλιγουντ έχουν βαφτεί πολύχρωμες, καθιστώντας την βόλτα στους δρόμους τους απολαυστική!

1. Μπουράνο, Ιταλία (φωτογραφία: επάνω αριστερά)
Σύμφωνα με την ιστορία, οι τοπικοί ψαράδες ξεκίνησαν να βάφουν τα σπίτια τους σε έντονα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο, μωβ) έτσι ώστε να τα βλέπουν όταν ψάρευαν στην ομίχλη. Πλέον, όποιος θέλει να χτίσει στην πόλη θα πρέπει να λάβει άδεια από την κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει το χρώμα του σπιτιού. 

2. Μπο Κάαπ, Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική 
Η γειτονιά του Κέιπ Τάουν, αν και είναι αρκετά παλιά, άρχισε να γίνεται πολύχρωμη τα τελευταία χρόνια, ως έκφραση ελευθερίας από τους κατοίκους της.

3. Γουίλεμσταντ, Κουρασάο
Τα φανταχτερά χρώματα του Κουρασάο προέρχονται από τον... πονοκέφαλο του βασιλιά. Σύμφωνα με τον μύθο, τον 18ο αιώνα, ο κυβερνήτης της αποικίας αποφάσισε ότι το λευκό χρώμα των σπιτιών του προκαλούσε πονοκέφαλο κι έτσι έβγαλε διάταγμα ότι όλα τα σπίτια θα πρέπει να βαφτούν σε οποιοδήποτε χρώμα, εκτός του λευκού.

4. Τζοντπούρ, Ινδία
Είναι γνωστή ως η "μπλε πόλη", λόγω των κτιρίων, και ως "πόλη του ήλιου", λόγω του ότι σχεδόν ποτέ δεν έχει συννεφιά. Πώς έγινε μπλε; Το χρώμα είναι το παραδοσιακό των Brahmins, μιας υψηλής κάστας ιερέων και δασκάλων.

5. Λα Μπόκα, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Τα πολύχρωμα σπιτάκια της φτωχής γειτονιάς έχουν χτιστεί με σκραπ από τα ναυπηγεία κι έχουν βαφτεί με οποιοδήποτε χρώμα ήταν διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή.

6. Τζαϊπούρ, Ινδία 
Ή αλλιώς η ροζ πόλη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλο το ιστορικό κέντρο της Τζαϊπούρ είναι βαμμένο ροζ προς τιμήν του πρίγκιπα της Ουαλίας που την επισκέφτηκε το 1876. Το ροζ θεωρείται το χρώμα της φιλοξενίας και του καλωσορίσματος.

7. Τρινιδάδ, Κούβα 
Στο κέντρο της επαρχίας Σάνκτι Σπίριτους, τα κτίρια της πόλης είναι βαμμένα στα χρώματα του φυσικού της περιβάλλοντος, δηλαδή το πράσινο (από τα ζαχαροκάλαμα), το μπλε (του ωκεανού) και το κίτρινο (του ήλιου).

8. Χουκάρ, Ισπανία 
Το στρουμφοχωριό, όπως είναι γνωστό, έγινε μπλε, ακριβώς για τις ανάγκες γυρίσματος της χολιγουντιανής ταινίας. Το 2011 η Sony Pictures ζήτησε από την ανδαλουσιανή πόλη να βαφτεί μπλε για να γυριστεί η ταινία "Smurfs".

9. Βαλπαραϊσο, Χιλή
Τα πολύχρωμα σπιτάκια του ιστορικού κέντρου φιλοξενούν κλαμπς, εστιατόρια και μαγαζιά για κάθε γούστο. Οι τοπικοί καλλιτέχνες φροντίζουν να τα κρατούν ζωντανά και πολύχρωμα, προσθέτοντας συνεχώς τις δικές τους πινελιές.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου