24 Απριλίου 2018

«Ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο» για το υπερπλεόνασμα

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων του ξένου τύπου εξαίρει τις αριθμητικές επιδόσεις της Ελλάδας. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, που ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ, ήταν υπερδιπλάσιο του στόχου που είχε τεθεί. Επικριτές όμως φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο ανακόπτεται η ανάπτυξη. Εξάλλου ο Τσίπρας και οι περί αυτόν είχαν εκλεγεί κάποτε ως κοινωνική εναλλακτική ενάντια στην επιβολή της λιτότητας. 

Υπερπλεόνασμα 4% το 2017*

Πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ εμφάνισε το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία έρχονται στον απόηχο των κρίσιμων επαφών του Ευκλ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον. Σε αυτές οι Ευρωπαίοι επέμειναν στο στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί το στόχο, αλλά το μίγμα πολιτικής με το οποίο επιτυγχάνεται.

Ο πήχης για το κατά «ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat» πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί στο 2,6% του ΑΕΠ για το 2017, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος ξεπεράστηκε κατά πολύ. Μεταφράζεται σε 7,08 δισ. ευρώ και είναι κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2016 το οποίο «κλείδωσε» στο 3,9% ή στα 6,709 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση έρχεται μάλιστα παρά την διανομή του έκτακτου μερίσματος συνολικού ύψους 1,4 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του «μνημονιακού πλεονάσματος» (μνημονιακός στόχος) για το 2017 είχε διαμορφωθεί στο 1,75% κάτι που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι υπερδιπλάσιο από τον στόχο. 


«Ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο»**

Κι ενώ η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων εξαίρει τις αριθμητικές επιδόσεις της Ελλάδας, η αριστερή γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland, σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο» για το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε αισθητά τον στόχο του 1,75% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

«Βεβαίως πρωτεύων στόχος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τα βγάζουν πέρα από τον Αύγουστο χωρίς τα δάνεια της τρόικας. Ότι αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και οι υπουργοί του αναγκάστηκαν να πιουν πολλά πικρά ποτήρια, είναι γνωστό». (…) 

«Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη, σκοτεινή όψη του νομίσματος. Με αυτήν ήρθε αντιμέτωπος κατά πρόσωπο ο Τσίπρας τη Δευτέρα: Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Και δεν πρόκειται για την πρώτη κοινωνική διένεξη που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως αριστερό κόμμα που είναι, αυτό θα πρέπει να τον βάλει σε σκέψεις», σχολιάζει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Τσίπρας και οι περί αυτόν «ίσως θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το παράκαναν με την τακτική τους να εκπληρώνουν τις επιθυμίες των δανειστών και θα πρέπει να θυμηθούν γιατί είχαν εκλεγεί κάποτε: ως κοινωνική εναλλακτική ενάντια στην επιβολή της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων»

Πηγές: Στοιχεία από
naftemporiki.gr και
** Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου