29 Απριλίου 2018

Δημοσκόπηση Public Issue: Οι εκτιμήσεις των πολιτών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το 74% των ερωτηθέντων απαντά ότι "η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας" είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, ενώ το 81% απαντά ότι σχέσεις αυτές έχουν χειροτερεύσει σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η φετινή έρευνα της Public Issue για τις στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθότι διεξάγεται σε μια πρωτοφανή συγκυρία μειζόνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. 

Να σημειωθεί ότι στο ερώτημα "με ποια από τις γειτονικές χώρες η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα" το 87% απαντά με την Τουρκία, ενώ το 70% πιστεύει ότι "η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα". Παράλληλα στο στο ερώτημα "εαν η θέση της χώρας στον κόσμο έγινε πιο ισχυρή, έγινε πιο αδύναμη ή παρέμεινε η ίδια" σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, το 42% απαντά ότι έγινε πιο αδύναμη, το 40% ότι παρέμεινε η ίδια και μόλις το 17% ότι έγινε πιο ισχυρή. 

Το δεύτερο μέρος της έρευνας (η έρευνα περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέρη) αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ε/τ διαφορών και η πιθανότητα ε/τ σύγκρουσης.

Κάποια σημεία από αυτό το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Public Issue στη συνέχεια:

Στο ερώτημα "σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πιστεύετε ότι έχουν καλυτερεύσει, έχουν χειροτερεύσει ή έχουν παραμείνει οι ίδιες;", το 81% απαντά ότι έχουν χειροτερεύσει, το 16% ότι είναι ίδιες και μόλις το 2% ότι έχουν καλυτερεύσει. 

Στο ερώτημα "ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία;" το 74% των ερωτηθέντων απαντά ότι "η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας" είναι το σημαντικότερο πρόβλημα


Οσον αφορά στην αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς των ελληνοτουρκικών σχέσεων το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται μάλλον λάθος το θέμα, ενώ το 37% απαντά μάλλον σωστά. Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα το 56% και μάλλον σωστή το 32%.


Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Public Issue, το 67% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 27% κατά. 

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να κάνει διάλογο και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, το 70% απαντά ότι μάλλον πρέπει και το 28% μάλλον όχι. 

Επίσης σε σχετικό ερώτημα το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία τα επόμενα χρόνια, ενώ το 44% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πολέμου.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Public Issue ήταν πανελλαδική και έγινε μεταξύ 16-23 Απριλίου 2018 σε δείγμα 600 ατόμων.

Πηγή: publicissue.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου