6 Μαΐου 2018

Σεντένο στην «Κ»: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων», για το τι σημαίνει ενισχυμένη εποπτεία και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, ακόμα και τώρα, μιλάει σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Καθημερινή», λίγους μήνες πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αυτό θα είναι μακρά διαδικασία. Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να την εκπληρώσει. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας να αναπτυχθεί η οικονομία με βιώσιμο τρόπο», τονίζει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων», καθώς «η μακροπρόθεσμη προοπτική της ανάπτυξης είναι υψίστης σημασίας». Ο ίδιος λέει πως «αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές» του παρελθόντος.

Στην ερώτηση πόσο δεσμευτικό είναι το σχέδιο της ανάπτυξης για την επόμενη κυβέρνηση ο κ. Σεντένο απαντά πως πάντα υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο ποιοι είναι οι στόχοι μας. Οι πολιτικές πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια. Καλεί δε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να καταλάβουν ότι «για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το “ μομέντουμ” των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος». «Θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο (σσ της ανάπτυξης). Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει εμπρός» συμπληρώνει.

Επισημαίνει ότι «το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα από το 2010, γι’ αυτό θα είναι χρήσιμο από την άποψη της αξιοπιστίας αλλά και της εμπιστοσύνης των αγορών να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα στο μέλλον».

Υποστηρίζει ότι το Eurogroup του Μαΐου θα είναι σημαντικό ως προς μια συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και προσθέτει ότι η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μία προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2017 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προβλέφθηκε στο πρόγραμμα «είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, και το λαμβάνουμε υπόψη μας».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο πιο σφιχτής επιτήρησης με πιο αυστηρούς όρους για την ελληνική πλευρά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης αλλά που θα προκύπτουν και από την ελάφρυνση του χρέους. «Η υλοποίησή τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου», καταλήγει. 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου