12 Μαΐου 2018

«Dance Fight Love Die» για τον Μίκη Θεοδωράκη

Μια κριτική της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Dance Fight Love Die – With Mikis Theodorakis on the Road" στις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, όπως την παρουσιάζει σήμερα η Deutsche Welle, καθώς και ένα βίντεο (official trailer) της ταινίας, στη συνέχεια:

"Dance Fight Love Die – With Mikis Theodorakis on the Road"

Ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε τι διαφέρουν αριστερά και δεξιά. Στέκονται οι φιλάνθρωποι αριστερά και οι μισάνθρωποι δεξιά; Τι θα έλεγε σήμερα ο Καρλ Μαρξ. Τι κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης; διερωτάται η εφημερίδα Die Welt σε μια κριτική στην ταινία-ντοκιμαντέρ "Dance Fight Love Die" του Αστέρη Κούτουλα για τον μεγάλο Έλληνα υπό τον τίτλο «Αντάρτικο, φυλακή, βασανιστήρια, διαφυγή, φυλακή, βασανιστήρια». 


Στην ταινία του Αστέρη Κούτουλα, ο οποίος επί 30 χρόνια ακολουθούσε με την κάμερα στο χέρι τον Μίκη Θεοδωράκη, ο έλληνας συνθέτης λέει ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς ανθρώπους. Όταν ήταν παιδί, συνεχίζει, κοιτούσε πάντα τον έναστρο ουρανό και ήθελε να γίνει ένα με τα αστέρια. Αυτή την απόλυτη αρμονία δεν τη βρήκα ποτέ μεταξύ ανθρώπων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε ένας από τους συνθέτες με τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Ο σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας τον χαρακτηρίζει "αναρχικό του πνεύματος" και είναι σε θέση να το αποδείξει.

Βίντεο: DANCE FIGHT LOVE DIE - With Mikis Theodorakis on the Road (Official Trailer) 
 
Μεταξύ των πλάνων με τον έλληνα συνθέτη βλέπουμε γερμανικά τανκς, διαδηλωτές, ράπερ και αντάρτικα τραγούδια. Ακούμε τον Μίκη Θεοδωράκη να λέει ότι το στοιχείο του είναι το άπειρο, ο αέρας, όπου διαισθάνεται τη μεγαλύτερη αδικία με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπο το ανθρώπινο είδος. Ο άνθρωπος, που δεν θα γίνει ποτέ όπως τον οραματίστηκε μουσικά ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης, ο άνθρωπος, ανοίγει τα χέρια σαν να θέλει να πετάξει ή να χορέψει και λέει: «Είμαι ελεύθερος».

Πηγές: Deutsche Welle, youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου