9 Μαΐου 2018

Ο Κάρολος στην Ελλάδα, να «κλείσει πληγές» του παρελθόντος

«Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και ήμουν επί μακρόν γοητευμένος από τον πολιτισμό και την ιστορία της, καθώς και ιδιαίτερα τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πιο όμορφα και μοναδικά μέρη της», δήλωνε στην "Καθημερινή" παραμονές της επίσκεψής του ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Έφθασαν σήμερα στην Ελλάδα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα,

στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. 


Μετά την άφιξή τους, έφτασαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνου και στη συνέχεια βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχαν συνάντηση με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη «Ιστορική». 


«Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε» σημείωσε ο Κάρολος ευχαριστώντας τον ΠτΔ για την υποδοχή.

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα. 


«Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποδοχή σας. Αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία η επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη. Και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα της μετανάστευσης και με όλες τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είπε ο πρίγκιπας Κάρολος. 

Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα μεταβούν στην Κρήτη, όπου θα επισκεφτούν, μεταξύ άλλων και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. 

Guardian: Σκοπός της επίσκεψης του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα να «κλείσει πληγές» του παρελθόντος 

Για επίθεση γοητείας με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και τον τερματισμό μιας παλιάς βασιλικής δυσαρέσκειας, κάνει σήμερα λόγο η εφημερίδα The Guardian αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο πρίγκιπας έχει αναφέρει ότι η τριήμερη περιοδεία στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει μια πληγή που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Σε μια σπάνια δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του για «την πολύ ιδιαίτερη χώρα» που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, ο μελλοντικός βασιλιάς δήλωσε ότι αγαπάει από παλιά την Ελλάδα.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της», δήλωσε στην «Κ», παραμονές της επίσκεψής του. «Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας».

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες και το μοναδικό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί επίσημα. Ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και αναγκάσθηκε να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αποφεύγοντας παρά λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Η βρετανική Guardian επισημαίνει πως η περιοδεία - μέρος της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης στη Γαλλία και στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί ο Κάρολος κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης - κλείνει μια παρένθεση 45 χρόνων από τότε που οι δύο χώρες αντάλλαξαν για τελευταία φορά επίσημες επισκέψεις. 



Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ενώπιον του Καρόλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνηση του πριγκιπικού ζεύγους στο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Είναι ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί», ήταν η φράση του κ. Παυλόπουλο που είχε νωρίτερα αναφερθεί διεξοδικά στις σχέσεις των δύο εθνών.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας, μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε όλοι Ελληνες».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου