4 Ιουνίου 2018

BBC: Στην κορυφή η Οδύσσεια στα έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο

Αφιέρωμα του BBC τοποθετεί στην πρώτη θέση των αφηγημάτων που διαμόρφωσαν τον κόσμο την Ομήρου Οδύσσεια. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Natalie Haynes το ηρωικό έπος του Ομήρου κατακτά δικαίως την πρώτη θέση στη λίστα του βρετανικού δικτύου με τα δέκα κορυφαία εργά που επηρέασαν σημαντικά τους αναγνώστες τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο. Τη διαλογή και κατάταξη των έργων επιμελήθηκαν συγγραφείς, κριτικοί και ακαδημαικοί.

Η Οδύσσεια είναι ένας από τους πιο θεμελιώδεις μύθους της δυτικής κουλτούρας καθώς θέτει πολλαπλά υπαρξιακά ερωτήματα με κορυφαίο το τι σημαίνει να είναι κάποιος ήρωας. «Γιατί περιλαμβάνει στην αφήγησή της σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες, αλλά και αντρικούς. Γιατί στην ιστορία της Οδύσσειας πρωταγωνιστούν θεοί και τέρατα. Eίναι δε, δικαίως "επική" διότι μας ωθεί να αμφισβητήσουμε ότι συμπερασμάτα έχουν ήδη βγάλει σχετικά με τις αναζητήσεις μας, τον πόλεμο, και το πάντα επίκαιρο ζήτημα του τι ακριβώς σημαίνει να επιστρέφει κανείς σπίτι», επεξηγεί με γλαφυρό τρόπο η Natalie Haynes.

Από την πλευρά της η μυθιστοριογράφος και κριτικός, Lisa Appignanesi, επιλέγει να επισημάνει την επιρροή της τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα βασικό πρότυπο ιστορίας, ενός ταξιδιού που είναι επίσης και επιστροφή». Ο καθηγητής Αγγλικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Kenneth W Warren συμφωνεί και προσθέτει: « Η Οδύσσεια παρείχε την αρχιτεκτονική για την αφηγηματική αναζήτηση και το πρότυπο για τον χαρακτηρισμό της αρετής των ανδρών και των γυναικών με τρόπους που διαμορφώνουν, επιτρέπουν και περιορίζουν τις αφηγηματικές μας συνήθειες στο παρόν».

«Οι πολλαπλές ιστορίες στο 10ετές ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό πόλεμο, ενόσω η πιστή Πηνελόπη τον περίμενε και ο γιος του Τηλέμαχος τον αναζητούσε, έχουν μπει βαθιά στην πολιτιστική μας συνείδηση. Τα ανθρώπινα στοιχεία μέσα σε αυτές τις μυριάδες ιστορίες συνεχίζουν να αντηχούν τους αιώνες, επιτρέποντας ατέρμονες επανερμηνείες», σχολίασε ο συγγραφέας Beverley Naidoo. 


Τα δέκα κορυφαία έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο:
1. Οδύσσεια (Ομηρος, 8ο αιώνα π.Χ.)
2. Η Καλύβα του Μπαρμπα - Θωμά (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3. Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας (Μαίρη Σέλλεϋ, 1818)
4. 1984 (Τζωρτζ Όργουελ, 1949)
5. Τα πάντα γίνονται κομμάτια (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
6. Χίλιες και μια νύχτες (αρκετοί συγγραφείς, διασκευές)
7. Δον Κιχώτης (Μιγκέλ ντε Θερβάντες, 1615)
8. Αμλετ (Ουίλιαμ Σαίξπηρ, 1603)
9. Εκατό χρόνια μοναξιάς (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 1967)
10. Ιλιάδα, (Ομηρος, 8ο αιώνα π.Χ.) 

Όμως η λίστα του BBC περιλαμβάνει 100 κορυφαία έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, το BBC Culture ζήτησε από εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο να προτείνουν μέχρι και πέντε φανταστικές ιστορίες που ένιωθαν ότι έχουν διαμορφώσει τρόπους σκέψεις, ήταν διαχρονικές ή έχουν επηρεάσει την ιστορία.

Συνολικά έλαβαν απαντήσεις από από 108 συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, κριτικούς και μεταφραστές σε 35 χώρες, που επέλεξαν μυθιστορήματα, ποιήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα σε 33 διαφορετικές γλώσσες.

Άλλα ελληνικά έργα που βρίσκονται στη λίστα των 
100 κορυφαίων έργων είναι τα εξής: Αισώπου Μύθοι (620-560 πΧ) στην 29η θέση, 
η «Μήδεια» του Ευριπίδη (431 πΧ) στην 31η θέση, 
ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (429 πΧ) στην 49η θέση, 
η «Ορέστεια» του Αισχύλου (5ος αιώνας πΧ), στην 51η θέση, και 
η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (441 πΧ) στην 70ή θέση. 

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη λίστα εδώ.

Πηγές: kathimerini.gr , tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου