11 Ιουνίου 2018

Σαλβίνι: «Από σήμερα λέμε όχι στο εμπόριο ανθρώπων»!

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 «απελπισμένους της θάλασσας» μετανάστες και πρόσφυγες. «Από σήμερα λέμε όχι στο εμπόριο ανθρώπων» είπε την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφαση του υπουργείου του.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, 
Ματέο Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο Aquarius να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι στη φάση αυτή τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Στην απόφασή του να αρνηθεί την είσοδο σε ιταλικό λιμάνι στο πλοίο Aquarius αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Λέγκα γράφει: «Στη Μεσόγειο υπάρχουν πλοία με σημαία Ολλανδίας, Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Μεγάλης Βρετανίας. Και υπάρχουν ΜΚΟ γερμανικές και ισπανικές, υπάρχει η Μάλτα που δεν δέχεται κανέναν, η Γαλλία που απωθεί στα σύνορα, η Ισπανία η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα, ουσιαστικά όλη η Ευρώπη φροντίζει τα συμφέροντά της». «Από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων, όχι στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να εγγυηθώ μια ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία», καταλήγει ο Ματέο Σαλβίνι. 


Σημειώνεται ότι το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe, μεταφέρει «απελπισμένους της θάλασσας» που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και επτά γυναίκες που κυοφορούν. 

Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν, από τη Σικελία, ο Ματέο Σαλβίνι, είχε διεμηνύσει ότι «η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός των προσφύγων της Ευρώπης» και είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν», είχε δε καλέσει τους μετανάστες να «ετοιμαστούν να φτιάξουν βαλίτσες».

Η θέσεις αυτές του Ιταλου υπουργού εσωτερικών, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, κινδυνεύουν να προκαλέσουν σειρά εντάσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με σειρά χωρών μελών της.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Τελικά η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο με 629 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή