13 Ιουνίου 2018

Τέλος Μυκηναϊκού πολιτισμού λόγω ξηρασίας

Στην παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, που ακολούθησε την καταστροφή του ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο, πιθανότατα οφείλεται το τέλος του Μυκηναϊκού πολιτισμού στη Δυτική Πελοπόννησο. Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την εργαστηριακή ανάλυση σταλακτίτη από σπήλαιο της περιοχής, που έδωσε μια σαφή εικόνα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο την
Υστερη Εποχή του Χαλκού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Navarino Environmental Observatory (επιστημονική συνέργεια του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.) Martin Finne και Karin Holmgren, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Shari Stocker που πραγματοποίησε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου. Τις πληροφορίες έδωσε η ανάλυση ενός σταλακτίτη από σπήλαιο της νησίδας Σχίζα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή.


Ο ερευνητής του Navarino Environmental Observatory Martin Finne

Μελετώντας τα διαδοχικά στρώματα του σταλακτίτη, οι επιστήμονες «αποκάλυψαν» με μεγάλη ακρίβεια τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν την Υστεροελλαδική περίοδο στην περιοχή (περίπου 1.200-1.180 π.Χ.).

Το ζητούμενο ήταν να βρεθούν οι συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο καταστροφής του ανακτόρου, καθώς η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή οφειλόταν στη μακρά περίοδο ξηρασίας που προηγήθηκε. Η έρευνα ήρθε να ανατρέψει αυτή τη θεωρία. Οπως προέκυψε, περίπου 20-80 χρόνια πριν από την καταστροφή του ανακτόρου προηγήθηκε όντως μια ξηρή περίοδος, η οποία όμως δεν διήρκεσε περισσότερο από 20 έτη. Το κύριο πρόβλημα ξηρασίας, που διήρκεσε περίπου έναν αιώνα, εντοπίζεται μετά την καταστροφή του ανακτόρου

«Σίγουρα το συγκεντρωτικής φιλοσοφίας σύστημα διοίκησης που ελεγχόταν από το παλάτι θα μπορούσε να επιβιώσει μιας σύντομης ξηρής περιόδου και να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, περίπου 50 χρόνια αργότερα, όταν άρχισε μια μακρά περίοδος έντονης ξηρασίας, το σύστημα διοίκησης υπέστη ρωγμές», αναφέρουν στην επιστημονική τους δημοσίευση οι δύο ερευνητές. «Η περίοδος ξηρασίας, πριν από 3.200 χρόνια, συνετέλεσε στην αποσταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής τάξης, καθώς η μείωση της αγροτικής παραγωγής σε μια κοινωνία ήδη υπεραναπτυγμένη υπονόμευσε τα θεμέλια της ούτως ή άλλως εύθραυστης οικονομίας της».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μακρά περίοδος ξηρασίας οδήγησε σταδιακά στην παρακμή του «μυκηναϊκού τρόπου ζωής» στην Πύλο. Καταλήγοντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν σίγουρα μια κρίσιμη συνιστώσα στην αλληλουχία των γεγονότων που συνέβαλαν στην αδυναμία της ελίτ του ανακτόρου να συντηρήσει και να ανασυστήσει την περίπλοκη πολιτική και κοινωνική οργάνωση που άκμαζε στην Πύλο στο τέλος της Υστεροελλαδικής περιόδου.

Πηγή: kathimerini.gr (δημοσιεύτηκε στις 
12.05.2018)

Σχετικές αναρτήσεις:
Μ. Κοσμόπουλος: Πώς αναπτύχθηκαν τα μυκηναϊκά κράτη. Η περίπτωση της Πύλου (13.01.2018)
Έγιναν τα εγκαίνια στο Ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα. (13.06.2016)


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου