1 Ιουνίου 2018

Ιταλία: Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε

Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας ορκίσθηκε σήμερα το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο. «Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. 
Οι γυναίκες, στη νέα αυτή κυβερνητική σύνθεση είναι πέντε. 

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι είναι 
αντιπρόεδροι της κυβέρνησης αλλά και υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης ο πρώτος και Εσωτερικών ο δεύτερος. 

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας

Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.

Ο 53χρονος Τζουζέπε 
Κόντε (φωτογραφία επάνω αριστερά), που είναι καθηγητής νομικής, τίθεται επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί για φοροαπαλλαγές, ενίσχυση των δαπανών για το κράτος πρόνοιας και αναμόρφωση των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τα δημοσιονομικά και τη μετανάστευση. Θα πρέπει όμως πρώτα να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Spiegel: «Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται»

Με τίτλο «Ciao amore! Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται – και παρασέρνει και την Ευρώπη» κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο της νέας έκδοσης του περιοδικού Spiegel. Σε πολυσέλιδο αφιέρωμα το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στο μέλλον της Ιταλίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο λαϊκίστικα κόμματα και πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως την οικονομία της.

Το περιοδικό σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Και τώρα λοιπόν η Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, πυλώνας του ΝΑΤΟ και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης; Όταν αυτή η χώρα κλυδωνίζεται, τότε σείεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τώρα έρχεται η εκδίκηση για το γεγονός ότι μετά την οριακή παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η ΕΕ δεν βρήκε ποτέ τη δύναμη να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Και επίσης για το γεγονός ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση στις ιδέες του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη.

Ποτέ δεν υπήρχε πολύς χρόνος για μεταρρυθμίσεις. Τώρα όμως, με την ιταλική κρίση, ο χρόνος φαίνεται να τελειώνει πραγματικά. Συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή – ακόμη και οι αισιόδοξοι δεν περιμένουν κάτι περισσότερο από αυτό από τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Ο φόβος ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ιταλίας κάνει τώρα ακόμη πιο δύσκολο για την Άγκελα Μέρκελ να κινηθεί προς τον Μακρόν. Διότι ποιος γερμανός συντηρητικός ψηφίζει ένα νέο προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων όταν η πρώτη κρίση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη; Η ΕΕ ήθελε να ξεκινήσει με τον Μακρόν μια περίοδο μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία όμως την παρασέρνει και πάλι στη δίνη της κρίσης. Αυτό δεν ισχύει μόνον για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, αλλά για σχεδόν όλα τα μεγάλα πολιτικά πρότζεκτ».

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου