7 Ιουνίου 2018

Γουατεμάλα: Δεκάδες οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο

Η πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη του Fuego (Φουέγο) στη Γουατεμάλα, σημειώθηκε την Κυριακή με αποτέλεσμα να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάβας και μια πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τέφρας να φθάσει σε μεγάλο ύψος. Ο τραγικός απολογισμός της κυριακάτικης έκρηξης ήταν 72 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι.

Το βράδυ της Τρίτης, μια νέα ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο προκάλεσε ξανά πανικό σε κατοίκους που είχαν μόλις επιστρέψει στα χωριά τους. Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έσπευσαν επίσης να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από τον κώνο, πριν λάβουν την άδεια το πρωί της Τετάρτης να ξαναρχίσουν να επιχειρούν για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους στην ζώνη που κατέκαψαν ποτάμια λάβας. 


Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, που έδωσε στη δημοσιότητα το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο (INACIF) της λατινοαμερικάνικης χώρας, τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα. Και η λάβα συνεχίζει να ρέει λάβα και να εκτοξεύεται καπνός και ηφαιστειακή τέφρα σε τεράστια έκταση. 


«Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα (...) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται» ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας. 


Το Ινστιτούτο προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Στο ηφαίστειο, από τον κρατήρα του οποίου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας, συνέχιζαν να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την ώρα την Τετάρτη.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr
Σχετική ανάρτηση: Η λάβα του Κιλαουέα συνεχίζει να «καταπίνει» τη Χαβάη (0
8.05.2018)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου