8 Ιουνίου 2018

Ένα χωριό αστέγων στη Σκωτία

από τη Deutsche Welle

Το χωριό Social Bite
Αυτό είναι το χωριό Social Bite στη Σκωτία. Το Social Bite είναι μια πρωτοβουλία που προσφέρει εδώ και μερικά χρόνια βοήθεια σε αστέγους. Όσοι πολίτες επιθυμούν να ενισχύσουν την πρωτοβουλία προπληρώνουν κάποια γεύματα, τα οποία στη συνέχεια οι άστεγοι παραλαμβάνουν δωρεάν.

Μικρά αλλά οικολογικά σπίτια
Το χωριό βρίσκεται στο Εδιμβούργο στην περιοχή Γκράντον και διαθέτει δυνατότητες φιλοξενίας μέχρι και 20 ατόμων από ένα μέχρι ενάμιση χρόνο. Τα σπιτάκια μπορεί να είναι μικρά αλλά έχουν καλή διαρρύθμιση και είναι οικολογικά.

Τα απαραίτητα προς το ζην
Τα σπίτια διαθέτουν σαλοτραπεζαρία με μικρή κουζίνα και μπάνιο. Μπορεί να μην είναι πολυτελή, προσφέρουν ωστόσο βασικές ανέσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όλα από ξύλο
Το ξύλο από το οποίο κατασκευάζονται τα σπιτάκια προέρχεται από οικολογική ξυλουργία. Οι εξωτερικοί τοίχοι διαθέτουν ισχυρή μόνωση 25 εκατοστών για να προστατεύονται οι ένοικοι από το κρύο.

Ο χώρος του ύπνου
Σε μια άκρη του σπιτιού υπάρχει ο χώρος ύπνου, ο οποίος δεν είναι πολύ μεγάλος αλλά λειτουργικός. Ούτως ή άλλως οι ένοικοι μένουν μόνο προσωρινά στο χωριό.

Κατοικία ορισμένου χρόνου
Ακόμη και να θέλει κανείς δεν επιτρέπεται να μείνει περισσότερο από 18 μήνες στο Social Bite Village. Εξ αρχής είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για μόνιμη κατοικία. Μέσα στο διάστημα του ενάμιση χρόνου κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν τους αστέγους να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη.

Χείρα βοηθείας
Οι εργαζόμενοι του Social Bite βοηθούν τους ένοικους στην ανεύρεση εργασίας. Οι Σόνι Μέρεϊ και Κόλιν Τσάιλτς ήταν κάποτε οι ίδιοι άστεγοι.

Ένας δύσκολος αγώνας
Ο Τζος Λίτλτζον είναι συνιδρυτής του Social Bite Village. Θα ήθελε πολύ το πρόγραμμα να υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές της Σκωτίας και γιατί όχι, και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου