1 Ιουνίου 2018

Handelsblatt: Χωρίζουν οι δρόμοι ΔΝΤ-Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα;

Δημοσίευμα της Handelsblatt έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. 
Από τη Deutsche Welle:

Αναφερόμενη στο αυριανό Washington Group που θα γίνει στο περιθώριο του G7 στον Καναδά, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία το Σάββατο […], η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελούσε παρελθόν. Δεδομένων των διαμετρικά αντίθετων θέσεων, η Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, για την οποία η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ανέκαθεν πολύ σημαντική, δρομολογεί τώρα μια αλλαγή πλεύσης». 

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Ρέμπεργκ, που επισήμανε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαία και πως εάν επιμείνει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

«Η Χριστιανική Ένωση δεν θέλει λοιπόν να εγκρίνει ελάφρυνση ύψους πολλών δις, απλώς για να εμβάσει το ΔΝΤ εντέλει μόλις 1,6 δις ευρώ. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για την οποία η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν απαράβατος όρος (σ.σ. για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας). Και οι Χριστιανοκοινωνιστές προχωρούν σε αλλαγή πλεύσης. ‘Ήταν καλό που το ΔΝΤ συμμετείχε ενεργά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα’, λέει ο Χανς Μίχελμπαχ, αντιπρόεδρος της ομάδας της CSU στην Bundestag. Εάν όμως, όπως λέει, η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης προϋποθέτει ένα κούρεμα χρέους, τότε οι δρόμοι μεταξύ των δυο πλευρών χωρίζουν εδώ. Πόσο μάλλον που η διαφαινόμενη οικονομική συμμετοχή με 1,6 δις ευρώ είναι πολύ μικρή
»

«Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CSU για θέματα προϋπολογισμού Αλ. Ράινερ. ‘Λέγαμε πάντα ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους είναι υπερβολικές. Ισοδυναμούν σχεδόν με κούρεμα χρέους’. Ο Ράινερ εκτιμά πάντως ότι η Μέρκελ δεν αθετεί την υπόσχεσή της. ‘Όταν αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ήταν γνωστοί αυτοί οι όροι’».

Πάντως, όπως σχολιάζει η Ηandelsblatt, παρότι η Χριστιανική Ένωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΔΝΤ πιο χαλαρά απ' ό,τι παλαιότερα, η υπόθεση παραμένει δυσάρεστη για την καγκελάριο αφού «έχει δώσει δημοσίως το λόγο της. Υπάρχει όμως μια μικρή παρηγοριά: ακόμη κι αν δεν εμβάσει άλλα χρήματα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο τόσο μέχρι το τέλος του προγράμματος όσο και στους μετέπειτα ελέγχους». 


Πηγή: Deutsche Welle


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου