7 Ιανουαρίου 2020

Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, η συνάντησή του με τον Τραμπ

Μητσοτάκης: «Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση» 
Τραμπ: «Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ελλάδα»

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάμερες στον Λευκό Οίκο, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.


«Αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη προβληματική. Αδημονούμε για την δική σας υποστήριξη σε αυτό το θέμα γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως η Αθήνα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος, στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, που έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».


Μιλώντας, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος». «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Οπως είπε, στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35.



Tραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχεσεις με την Ελλάδα 

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του. «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες επιστροφές στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. 


Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. «Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας». 

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς ο Αμερικανός Πρόεδρος για την αντίδραση της Τεχεράνης, τόνισε πως «αν το Ιράν κάνει οτιδήποτε που δεν θα έπρεπε να πράξει, τότε θα υποφέρουν από τις συνέπειες» και συμπλήρωσε πως «εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με την πολιτιστική τους κληρονομιά».



Η άφιξη του πρωθυπουργού 

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. Ακολούθησαν η διμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου και διευρυμένη συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. 

Τι δεν ξεκαθαρίστηκε

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στις κάμερες, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με το καλημέρα τις προθέσεις του και τους βασικούς στόχους του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να εκφράσει ευθαρσώς και επωνύμως τη στήριξή του στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, εστιάζοντας στις «εκπληκτικές» σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί «τεράστια επιτυχία».

Ούτε στο θέμα των F-35 τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ο Τραμπ παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. «Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα» ήταν η σαφής αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού.

Ίσως ο Τραμπ αν είχε πιεστεί από τους δημοσιογράφους να είχε αναγκαστεί να δώσει πιο ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα για την Ελλάδα ζητήματα. Ωστόσο, οι τελευταίοι δεν λειτούργησαν ως «σύμμαχοι» της Ελλάδας, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στην κρίση με τον Ιράν και στην παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ. 


Πηγές: kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕin.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου