8 Ιανουαρίου 2020

Μάχη εντυπώσεων για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στις ΗΠΑ

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για τα αποτελέσματα της συνάντησης σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Κυβέρνηση: Κρεσέντο μικροψυχίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 
Και το ερώτημα: Ο Μητσοτάκης τα είπε, ο Τραμπ άκουσε; 

Στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο.
Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων.
Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις
»


Η κυβερνητική απάντηση 

Για κρεσέντο μικροψυχίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα.
Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, «καλό» ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας.
Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε «υποσχεθεί» ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε «good success» στη «νέα», αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική».

Η συγκυρία 

Γεγονός είναι πάντως ότι η συγκυρία δεν ευνόησε τον Μητσοτάκη. Το αμερικανικό ενδιαφέρον τις ημέρες αυτές είναι στραμμένο προς το ΙΡΑΝ. 

Παρ' ότι, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στις κάμερες, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με το καλημέρα τους βασικούς του στόχους τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του απέφυγε να εκφράσει ευθαρσώς και επωνύμως τη στήριξή του στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας εστιάζοντας στις «εκπληκτικές» σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας!.
Αλλά και οι ερωτήσεις των αμερικανών δημοσιογράφων προς τον Τραμπ επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σχεδόν στην κρίση με τον Ιράν και την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ. 


Ο Μητσοτάκης τα είπε, ο Τραμπ άκουσε;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο τις ελληνικές ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο δημόσια όσο και κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, αλλά, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στην Καθημερινή ο Αθ. Έλλις, δεν βρήκε την ανταπόκριση που επεδίωκε. Και ο ίδιος αρθρογράφος μεταξύ άλλων προσθέτει:
Η απροθυμία του προέδρου των ΗΠΑ να επικρίνει την Τουρκία περιορίζει τις πιθανότητες ηχηρής αμερικανικής παρέμβασης στο προεδρικό επίπεδο υπέρ της Ελλάδας στη γεωπολιτική εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση στον Λευκό Οίκο δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. (...) Ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει ένας ισχυρός πόλος στήριξης του Ταγίπ Ερντογάν, και αυτή είναι μια παράμετρος που οφείλει να λάβει υπόψη της η Αθήνα καθώς χαράσσει τα σχέδιά της για την «επόμενη ημέρα».
Τέλος, η νηφάλια αποτίμηση του σκηνικού δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της συνάντησης από την αξιωματική αντιπολίτευση ως «πρωτοφανές φιάσκο». Ο κ. Τραμπ δεν αγνόησε τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Αγνόησε τις ενστάσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. 

Πηγές: Με στοιχεία από syriza.grΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου