27 Μαΐου 2016

Ο Ομπάμα στη Χιροσίμα, ιστορική επίσκεψη

Ο Μπαράκ Ομπάμα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε, έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Ο Ομπάμα κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο των 210.000 και πλέον θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945. 


«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ενώ απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. 


Στις 6 Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριξε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα στα χρονικά της ανθρωπότητας, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έριξε και άλλη βόμβα στο Ναγκασάκι. Η χρήση του τρομακτικού αυτόυ όπλου θα οδηγούσε λίγο αργότερα στη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Όταν ο Obama επισκεφθεί τη Χιροσίμα
70 χρόνια από την πυρηνική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Η 69η επέτειος της ρίψης της ατομικής βόμβας τιμήθηκε στο Ναγκασάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου