6 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 6.3.2022

11η  μέρα πολέμου στην Ουκρανία:
Πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία; Οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την Πολωνία επί μίας συμφωνίας που προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τους Financial Times. Η συμφωνία, κατά το δημοσίευμα, προβλέπει να παραλάβει η Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία και εκείνη με τη σειρά της να λάβει F-16 από τις ΗΠΑ.

Μαριούπολη: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων θα ξεκινήσει το μεσημέρι στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης. Κατά τις τοπικές αρχές, θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός έως τις 9 το βράδυ.

Ζελένσκι: Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο 24ωρο (5/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 625 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 240 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου, έχουν φτάσει στην Ελλάδα 3.780 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.146 ανήλικοι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες μετά τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φυσικό αέριο: Νέες εξελίξεις στη διασφάλιση επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού της αγοράς και τη συγκράτηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση αλλά και η Ε.Ε. συνολικά προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου και του σεναρίου για διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό αέριο που δεν θεωρείται πάντως το πλέον πιθανό. Επί του παρόντος οι εισαγωγές φυσικού αερίου από όλες τις διαθέσιμες πηγές -και από τη Ρωσία- συνεχίζεται κανονικά ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται η εκφόρτωση 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα.

Εγκαταστάσεις της 3ης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 9.213 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.194 θάνατοι. Παράλληλα, σε 376 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.508.472.

Eπικοινωνία Μακρόν – Πούτιν: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Πάτρα: Σε καρναβαλικούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται οι μεγάλες εκδηλώσεις. Παρελάσεις καρναβαλικών αρμάτων, θεατρικές παραστάσεις, καρναβαλικά θεατρικά δρώμενα, happening και συναυλίες, με ταυτόχρονη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, συνθέτουν ένα εορταστικό σκηνικό, που συμπληρώνεται από τις καρναβαλικές κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες, πεζόδρομους και δρόμους.

Oι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ζαπορίζια

​​​​​​​Ο πόλεμος και η απειλή πυρηνικής καταστροφής. Όταν τα ρωσικά στρατεύματα ξημερώματα Παρασκευής προκάλεσαν φωτιά στους χώρους του πυρηνικού, ηλεκτροπαραγωγού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, προκλήθηκε φόβος παγκοσμίως για μια μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας: ένα κράτος στο οποίο λειτουργούν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες να βρίσκεται εν μέσω ενός κανονικού πολέμου» ανέφερε στην DW o Σάουν Μπέρνι, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στην Greenpeace Ανατολικής Ασίας. To εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες και παράγει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Προς το παρόν σε λειτουργία βρίσκεται μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουκρανία πλησιάζει στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών». Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την οποία δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών» βασισμένων σε πλουτώνιο. Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου