30 Μαρτίου 2022

Tο 45% της ΙΟΝ αποκτά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά το 45% των μετοχών της ΙΟΝ με την προοπτική να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας μελλοντικά. Οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκηση της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο έως τώρα βήμα για την υλοποίηση του στόχου, της δημιουργίας ενός 
μεγάλου ομίλου τροφίμων, έκανε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτώντας σε πρώτη φάση το 45% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ με option εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών. Το μάνατζμεντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα εξακολουθήσουν να ασκούν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ΙΟΝ.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα, πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί θέλουν την προσφορά του κ. Θεοδωρόπουλου να βασιζόταν σε αποτίμηση 12 φορές τα EBITDA (τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) της ΙΟΝ.

Με βάση τα στοιχεία, το 2020 η καθαρή θέση της ΙΟΝ διαμορφώθηκε στα 77,2 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων στα 65,6 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών σε 118,9 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της σοκολατοβιομηχανίας διαμορφώνεται σε 145,6 εκατ. ευρώ. Η ΙΟΝ διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής: στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο, στο Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς και στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η ΙΟΝ συγκαταλέγεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας. Κατέχει ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σοκολάτας, ενώ περίπου το 10% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές. Η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ αναμένεται να ενισχύσει το εξαγωγικό προφίλ της εταιρείας.

Η απόκτηση του 45% της ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (φωτο αριστερά), με την προοπτική να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, αποτελεί την μεγαλύτερη επενδυτική κίνηση του επιχειρηματία μετά την αποχώρησή του από την Chipita, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Mondelez International. Ετσι, έρχεται πιο κοντά στον μεγάλο του στόχο, τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στα μέσα Μαρτίου ο ίδιος προχώρησε στη σύσταση της νέας εταιρείας holding με την επωνυμία Βespoke SGA, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, στη σκέπη της οποίας θα βρεθούν όλες οι εταιρείες και συνεργασίες που υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει ο επιχειρηματίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας κατέχει ήδη την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας, κατέχει από το καλοκαίρι του 2021 το 21,5% της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ενώ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας ΕΔΕΣΜΑ και της θυγατρικής της ΑΜΒΡΟΣΙΑ, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών.

Σύντομο ιστορικό της ΙΟΝ

- Το 1930 στο Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς, από μία ομάδα μετόχων που έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί, με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές) από όπου πήρε το όνομά της, γεννιέται η ΙΟΝ.
- Το 1938 η ΙΟΝ αποκτά την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε., που παράγει καραμέλες.
- Το 1947 δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της ΙΟΝ.
- Το 1956 μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι».
- Το 1975 μία νέα σελίδα ανοίγει, με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ΙΟΝ στην Άρτα, όπου ξεκινά η γραμμή παραγωγής γκοφρέτας, ενώ δυο χρόνα αργότερα παράγεται εκεί η και η Σοκοφρέτα.
- Το 1976 η ΙΟΝ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο φουντούκι κι όλα μαζί τυλίγονται στην κλασική πράσινη Noisetta!
- Το 1986 δημιουργείται η Break, η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα που παράγεται στην Ελλάδα.
- Το 2006 σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, η ΙΟΝ Αμυγδάλου και η ΙΟΝ Γάλακτος αποκτούν παγωτένια διάσταση!
- Το 2015 γεννιέται η σοκολάτα υγείας ION Dark. Παράλληλα δημιουργείται η σειρά ΙΟΝ με στέβια.

Σήμερα, με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως, η ΙΟΝ κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr, ion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου