10 Μαρτίου 2022

Κωλοσούρτης, η καρμανιόλα με τις τριάντα στροφές σαν πίστα ταχύτητας!

Δείτε σχετικό βίντεο

Η παλαιά εθνική οδός Άργους - Τρίπολης, που κατασκευάστηκε με συνεχόμενες τριάντα και περισσότερες στροφές πάνω στους άγονους όγκους του Κτενιά ως το διάσελό του, τα Παλιάλωνα, υπήρξε μια από τις πιο γνωστές αρτηρίες της Ελλάδας.

Παλαιότερα, ήταν η μοναδική επικοινωνία με την κεντρική Πελοπόννησο προς Τρίπολη και έμεινε γνωστή ως "Κωλοσούρτης" ή "οι στροφές του Αχλαδόκαμπου", ενώ θεωρήθηκε μια από τις οδικές “καρμανιόλες” της Ελλάδας.

Στη μέση της διαδρομής διακρίνεται ένα γκρεμισμένο οχυρό της γερμανικής κατοχής, ενώ όταν τελειώνουν οι φουρκέτες, ο ζαλισμένος ταξιδιώτης “αποζημιώνεται” με την εντυπωσιακή θέα του κάμπου της Αργολίδας.

Η αρχική του σχεδίαση μετρούσε αρκετά επικίνδυνα στοιχεία. Ο δρόμος ήταν πολύ στενός, είχε στροφές 180 μοιρών κολλητά στον γκρεμό με μάλιστα με ανάποδη κλίση. Το οδόστρωμα γλιστρούσε, δεν είχε σήμανση, ούτε προστατευτικές μπάρες, παρά το γεγονός ότι από εκεί διέρχονταν όλα τα οχήματα για Τρίπολη και νότια Πελοπόννησο. Όταν έβρεχε ή χιόνιζε, η διέλευση ήταν μια τεράστια δοκιμασία για τους οδηγούς. Τα δεκάδες εικονοστάσια που βρίσκονται στημένα σε διάφορα σημεία της διαδρομής επιβεβαιώνουν το θλιβερό ρεκόρ με τα δυστυχήματα στην περιοχή.

Βίντεο: Κωλοσούρτης

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς ο δρόμος του Αχλαδόκαμπου έχει πια ελάχιστη κίνηση. Μετά την κατασκευή της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης, όλες οι νταλίκες και τα περισσότερα αυτοκίνητα ακολουθούν την νέα ασφαλή διαδρομή.

Μερικοί σε μια προσπάθεια να αποχαρακτηρίσουν τον Κωλοσούρτη ως καρμανιόλα, πρότειναν να μετατραπεί σε “Πίστα Ταχύτητας Αχλαδοκάμπου”!

Εξάλλου οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού το έχουν συμπεριλάβει στις επιλογές τους και πραγματοποιούν την ανάβαση του Αχλαδόκαμπου στα πλαίσια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκινήτων. Η διαδρομή έχει μήκος 6,2 χιλιομέτρων, γεγονός που την καθιστά στη μεγαλύτερη του πρωταθλήματος. Λόγω της μορφολογίας συνιστά πόλο έλξης για τους οδηγούς, οι οποίοι κάθε χρόνο τιμούν τη διοργάνωση με την παρουσία τους.

Πηγές: mixanitouxronou.gr , agriniopress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου