20 Μαρτίου 2022

Μαριούπολη: Στη λίστα των πόλεων που έχουν καταστραφεί τελείως στον πόλεμο

«Χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα»

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ρωσικό και για τον ουκρανικό λαό. Αυτήν την στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, κατά την επιστροφή του σήμερα στην Αθήνα, έπειτα από ένα ταξίδι περίπου πέντε ημερών εν μέσω βομβαρδισμένων τοπίων.

«Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμη πάνω στην Ουκρανία, και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν», δήλωσε ο Έλληνας διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να αποσυρθούν οι άμαχοι και να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές.

«Μέσα σε 24 ώρες βομβαρδίστηκαν τα πάντα, χάθηκαν όλες οι υποδομές […] Αυτό που έγινε δεν το περίμενε κανείς […] Πλανάται ένα μεγάλο “γιατί”», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης , υπογραμμίζοντας πως η Μαριούπολη έχει πια μπει στη λίστα των πόλεων που έχουν καταστραφεί τελείως κατά τη διάρκεια πολέμων. «Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, το Κόβεντρι, το Αλέπο, το Γκρόζνι, το Λενιγκραντ» είπε συγκινημένος προσθέτοντας πως η κατάσταση για τους Έλληνες ομογενείς είναι πολύ δύσκολη.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, είχε ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και πώς ήταν εκεί ο τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Ο ρωσικός κλοιός σφίγγει γύρω από τη Μαριούπολη 

Χάρτες με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν πια περικυκλώσει τη Μαριούπολη και σταδιακά κερδίζουν έδαφος προελαύνοντας μέσα από τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, παρουσιάζουν τόσο το BBC όσο και οι 
New York Times αναφέροντας ότι "οι γειτονιές της Μαριούπολης είναι «σπαρμένες» με βομβαρδισμένες πολυκατοικίες".  

Ρωσικές δυνάμεις έχουν πια περικυκλώσει τη Μαριούπολη την οποία και συνεχίζουν να σφυροκοπούν, με τα ρωσικά χτυπήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο κατά νοσοκομείων, θεάτρων και σχολών, ενώ πληροφορίες μιλούν για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους στην υπό ρωσική πολιορκία περιοχή. 

Χάρτης, που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, παρουσιάζει τον ρωσικό κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, έναν κλοιό ο οποίος σταδιακά σφίγγει καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος από τα ανατολικά, τα βόρεια αλλά και τα δυτικά. Στον ίδιο χάρτη μπορεί να δει κανείς και τα σημεία όπου βρίσκονται το μαιευτήριο, η σχολή καλών τεχνών και τα θέατρο που έχουν βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις τα περασμένα 24ωρα.

Σημειωτέων πως από τα συντρίμμια των εν λόγω κτηρίων τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να προσπαθούν να ανασύρουν ζωντανούς όσο το δυνατόν περισσότερους από τους συνολικά εκατοντάδες πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Ουκρανοί βουλευτές όπως η Halyna Yanchenko, που μίλησαν στο BBC, καταγγέλλουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει περίπου το 80% των κτηρίων της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων, 
και πως πλέον οι πολίτες που έχουν μείνει εκεί προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε θέατρα, σχολές, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα κτήρια τα οποία όμως επίσης βομβαρδίζονται.

Μεταξύ των βομβαρδισμένων κτηρίων υπάρχουν, σύμφωνα με τους NY Times, και σχολεία, εμπορικά κέντρα καθώς και κέντρα υγείας, ενώ υπενθυμίζονται και τα ρωσικά πλήγματα που έχουν ήδη προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, κατά του μαιευτηρίου, του θεάτρου και της σχολής καλών τεχνών στη Μαριούπολη.

Βομβάρδισαν κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από του οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης - γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι - είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης. «Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».

Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου. Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Πηγές: Στοιχεία από Kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με πληροφορίες από New York Times, BBC

Σβήνει σιγά σιγά από το χάρτη η Μαριούπολη

(upd) Δυο μέρες αργότερα, στις 22.3.2022, διαβάζουμε στη Deutsche Welle:

«Η Μαριούπολη είναι το σύμβολο του πολέμου στην Ουκρανία. Περικυκλωμένοι και εγκαταλελειμμένoι σχεδόν από τους πάντες, οι κάτοικοι αντιστέκονται με κάθε μέσο κατά των εισβολέων», διαβάζουμε στον υπότιτλο άρθρου της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Σύμβολο τρόμου». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Ίσως κάποτε να λεχθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κρίθηκε στο Κίεβο, αλλά στη Μαριούπολη».

Με τίτλο «"Δεν υπάρχει ζωή": Η Μαριούπολη βυθίζεται στην καταστροφή όπως κάποτε το Στάλινγκραντ» το περιοδικό Focus στην διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μετά από μερόνυχτα πολιορκίας από τον ρωσικό στρατό και στέκεται στις δηλώσεις του έλληνα προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη μετά την επιστροφή του στην Αθήνα: «Η Μαριούπολη θα προστεθεί στην λίστα των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο όπως η Γκερνίκα στην Ισπανία, το Γκρόσνι στην Τσετσενία και το Χαλέπι στη Συρία, είπε, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρόξενος καλώντας τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους ζητώντας μια κατάπαυση του πυρός».

«Η Μαριούπολη έγινε σύμβολο της θηριωδίας της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στην Ουκρανία, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ξεκάθαρα τρομοκρατία»: «Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν στρέφονται τυχαία σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία, αγορές και καταφύγια. Από τότε που έγινε σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι οι Ουκρανοί στηρίζουν την αντίσταση με όλες τους τις δυνάμεις, επιτίθεται σε ολοένα περισσότερους πολιτικούς στόχους σε περιοχές που διεκδικεί. Με τρομοκρατία επιδιώκει την παράδοση των Ουκρανών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου