12 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 12.3.2022

Πολέμος στην Ουκρανία: 17η ημέρα.
 Με κλιμάκωση της επίθεσης, η οποία εκδηλώνεται πολυμέτωπα με στόχους μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίζεται για 17η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 25 χμλ. μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στις ουκρανικές υποδομές οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας

Κατά του εμπάργκο στο ρωσικό αέριο τάσσεται η Αθήνα. Δεν είναι εφικτό «από τη μια στιγμή στην άλλη» να μηδενιστούν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Συντάχθηκε, με τον τρόπο αυτό, με το μπλοκ των χωρών που τάσσονται κατά της επιβολής εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας – και ειδικά του φυσικού αερίου, το 45% της κατανάλωσης του οποίου στην Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία.

Ρωσία προς Ε.Ε.: «Μπούμερανγκ» οι κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα o αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, o Νικολάι Κόμπρινετς, ο οποίος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την Ε.Ε. να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

Αθήνα: Νέα μέτρα στήριξης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώθει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν παρέμβαση και για τη βενζίνη. Έρχεται και η έκτακτη καταβολή ενίσχυσης, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας».

Περίπου 8.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 835 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 281 ανήλικοι.

Μαριούπολη: Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). «Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους», κατήγγειλε χθες ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Ιταλία: Κατασχέθηκε το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ παγκοσμίως. Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε στο λιμάνι της Τεργέστης το σούπεργιοτ Sailing Yacht A, του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο, αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ, 143 μέτρων μήκους και 25 μέτρων πλάτους. Η κατάσχεση εντάσσεται στα μέτρα σε βάρος Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι αποσύρεται από τη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΟΗΕ: Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 564 αμάχων στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία (χθεσινά) στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR). Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. 

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 19.002 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.513 θάνατοι. Σε 363 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.623.628.

Καιρός: Νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, ενώ θα διατηρηθούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, με κατά τόπους ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου