12 Μαρτίου 2022

Υπενθυμίζεται η ρήτρα αμοιβαιότητας στην ΕΕ

Φωτογραφία αριστερά: 
Οι 27 ηγέτες μπροστά από το ανάκτορο των Βερσαλλιών

Η ανασφάλεια μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα, ανέδειξε ξανά τη Συνθήκη της ΕΕ περί αμοιβαίας συνδρομής των χωρών, σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχτεί ένοπλη επίθεση. Μια πάγια ελληνική επιδίωξη που πλέον την επιζητούν και η Σουηδία και η Φινλανδία. Από τη Deutsche Welle:

Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ώστε να μπορεί στο μέλλον παράλληλα με το ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και να προστατεύει τους πολίτες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα (Παρασκευή 11 Μαρτίου) στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σε σχέση με την προστασία των κρατών μελών είναι η ανάδειξη και υπενθύμιση στη σημερινή δήλωση, του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ, που αφορά την αμοιβαία συνδρομή όλων των χωρών με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση.

Η αποσαφήνιση του παραπάνω άρθρου, που αποτελούσε πάγια ελληνική επιδίωξη τα τελευταία χρόνια, διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι το ζήτησαν και άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες αισθάνονται ανασφάλεια εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας. Μάλιστα, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζητώντας προστασία από την ΕΕ σε περίπτωση που δεχθούν ένοπλη επίθεση. Οι δύο χώρες ήθελαν να αναδείξουν το άρθρο 42 παράγραφος 7 γιατί δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν επίκληση του αντίστοιχου άρθρου της συμμαχίας σε περίπτωση ένοπλής επίθεσης εναντίον τους.

ΕΕ: Αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν ουσιαστικά τις αμυντικές δαπάνες, με σημαντικό μερίδιο για επενδύσεις, με επίκεντρο τις εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν μέτρα για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Συμφώνησαν επίσης να προετοιμαστεί η ΕΕ καλύτερα για την αντιμετώπιση ταχέως αναδυόμενων προκλήσεων, όπως ο διαρκώς αναπτυσσόμενος υβριδικός πόλεμος, να προστατεύεις τις κρίσιμες υποδομές και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στον κυβερνοχώρο. 

Ο Μητσοτάκης για την αμυντική συνεργασία της Ευρώπης
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην αμυντική συνεργασία της Ευρώπης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βερσαλλίες την Παρασκευή, σημείωσε: «Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και κάποιοι από εμάς, που μιλούσαμε εδώ και καιρό για στρατηγική αυτονομία, για ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών μας δαπανών, για μεγαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη η Ευρώπη από μόνη της, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά, υπερεθνικά γεωπολιτικά της συμφέροντα. Ήμασταν λίγοι αυτοί που τα λέγαμε πριν από κάποιους μήνες, πριν από κάποια χρόνια. Τώρα γινόμαστε πολύ περισσότεροι και πολλές ευρωπαϊκές χώρες πια δεσμεύονται ότι θα αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους».

Τέλος ο πρωθυπουργός είπε ότι κατέθεσε και πάλι την πρότασή του, γιατί πρέπει οι αμυντικές δαπάνες ή τουλάχιστον οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες -οι αμυντικές δαπάνες δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αμυντικών δαπανών- να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα και στο χρέος.

Πηγές: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου