14 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 14.3.2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά δεν περιορίζει στο ελάχιστο τη ρωσική επιθετικότητα. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Κίεβο και ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα. Xτυπήθηκε 9όροφη πολυκατοικία στο Κίεβο (φωτογραφία αριστερά), καθώς και το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov.
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εντός των ημερών εμφανίζεται πλέον ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει να συνομιλεί εποικοδομητικά» είπε και πρόσθεσε: «νομίζω πως θα επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα στις επόμενες ημέρες». Οι νέες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας θα διεξαχθούν μέσω video call και θα ξεκινήσουν στις 10:30 ώρα Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται να απευθυνθεί μέσω απευθείας τηλεοπτικής σύνδεσης τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας εκ νέου την αρωγή της Δύσης.
Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αμερικανική παραπληροφόρηση» τα δημοσιεύματα των Financial Times και Washington Post, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα.
Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σήμερα στον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό εναντίον ενός ραδιοτηλεοπτικού πύργου, κοντά στην πόλη Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

ΕΕ: Εγκρίθηκε το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 22.694 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 106.996 εργαστηριακά τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 21,21%. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 70 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να ανέρχεται σε 26.635. Παράλληλα, σε 364 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.658.296.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στο ημερήσιο rapid τεστ που έκανα σήμερα στο γραφείο βγήκα θετικός στον Covid19. Κατά συνέπεια θα απομονωθώ στο σπίτι μου και θα εργαστώ από εκεί. Θέλω να θυμάστε ότι ο τριπλός εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια από την σοβαρή νόσηση. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά και πολύ σύντομα θα είμαι πάλι στο γραφείο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Instagram.

Μαριούπολη: Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μία από τις εγκύους του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Η εικόνα της, να απομακρύνεται από τους διασώστες πάνω σε φορείο, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου στις φωτoγραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στο εν λόγω ουκρανικό νοσοκομείο. Το Associated Press (σύμφωνα μρ την kathimerini.gr) μεταδίδει τώρα ότι η γυναίκα, όπως και το βρέφος της, δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι νεκροί στη Μαριούπολη, από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή έχουν ξεπεράσει τις 2.500.

Δείτε και αυτό:
Η επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης και η παραπληροφόρηση 

Γκρατσιάνο: Μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Η απόφαση για τη θέσπιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, όπως ζητεί ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «είναι μια απόφαση που μπορεί να λάβει ο ΟΗΕ, όπως συνέβη στη Λιβύη. Διαφορετικά, χωρίς κάλυψη από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήταν πράξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Ιταλός πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο.

Συνάντηση Σολτς – Ερντογάν. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν σήμερα από την Άγκυρα ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με το Κίεβο.

Συνεργασία Ελλάδας με Σαουδική Αραβία
. Την ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία προέταξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ. Με τις συναντήσεις εργασίας με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών ολοκληρώνει την επίσκεψή της στο Ριάντ η ελληνική κυβερνητική αποστολή.

Στην Παγκρήτια καταστήματα της HSBC. Σε συμφωνία επί της αρχής ήρθε το παράρτημα στην Ελλάδα της βρετανικής τράπεζας HSBC, προκειμένου να πουλήσει τα υποκαταστήματά της στην Παγκρήτια Τράπεζα. Σύμφωνα με τη ανακοίνωση (moneyreview.gr), οι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα αυτά θα μεταφερθούν στη Παγκρήτια Τράπεζα. Η διαδικασία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου