13 Μαρτίου 2022

Σκίτσα: Στο Μυαλό του Πούτιν

Κυνικός, αδίστακτος, απόμακρος και ξεκομμένος από τον κόσμο και την πραγματικότητα προβάλει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μπορεί κανεις να μπει στο μυαλό του; Μια προσπάθεια σε δέκα σκίτσα, από Έλληνες και ξένους σκιτσογράφους:

Επάνω αριστερά: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθισμένος στις πλάτες όχι μόνο του δικού του λαού αλλά και άλλων γειτονικών λαών, βλέπει τον ευτό του σαν "Τσάρο"! Σκίτσο του Morten Morald στο "The Times". Από ανάρτησή του στο twitter (Morten Morland @mortenmorland). 

Ιβάν ο Τρομερός και στη σκιά του ο δεύτερος πιο γνωστός ηθοποιός του καιρού μας, ο Πούτιν! Έχει άραγε στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος να γίνει "Τσάρος" όπως εκείνος; Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή":

Ο Στέλιος Ράμφος μιλάει για την «ηθική ήττα» της Ρωσίας
Ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μεταξύ άλλων αναφέρει: (...) "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άνθρωπος του παρελθόντος γι’ αυτό και στόχος του είναι να φτιάξει μια αυτοκρατορία. Είναι στραμμένος στο παρελθόν και το μόνο μέλλον που βλέπει είναι να λειτουργεί ως αρπακτικό. Εχει τα αντανακλαστικά του αρπακτικού ζώου διότι ανήκει σε μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δίνουν μεγάλο χώρο στα προσωπικά τους αδιέξοδα, στα οράματα για ρωσικές αυτοκρατορίες ή οθωμανικά μεγαλεία καθώς είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν. Το μόνο μέλλον που έχουν είναι να αρπάζουν. (...) Ο Πούτιν και οι ηγέτες που του μοιάζουν ταυτίζονται με το κράτος τους. Εχουν ένα θέμα, δηλαδή, με την εικόνα τους, την οποία ταυτίζουν με το κράτος τους. Ζουν με μια ψυχική αγκύλωση, σε μια άλλη πραγματικότητα" (...)

Είναι, εκτός των άλλων, και υπερόπτης ο Πούτιν, μιλάει μόνο με τον Θεό! Έτσι τουλάχιστον φαίνεται να λέει η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα στον Άγιο Πέτρο, που προφανώς θέλει να διαμαρτυρηθεί για τα τόσα αδικοχαμένα στον πόλεμο παιδάκια, στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή":

Ο χορός του Πούτιν. Σκίτσο του Pedro Molina για το Counterpoint. Από ανάρτησή τους στο facebook όπου αναφέρονται και τα εξής: «Η αδικαιολόγητη επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας είναι από μόνη της αρκετά καταδικαστέα, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό προχωρά παραπέρα. Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη που απειλείται από τις φιλοδοξίες του Πούτιν για εξουσία και έλεγχο. Ο Πούτιν είναι εναντίον του κόσμου. Τυραννία εναντίον ελευθερίας. Ένας πόλεμος που θα είχε πολύ περισσότερους ηττημένους από την Ουκρανία, αν επικρατούσε ο παράφρων αυταρχισμός»:

Ανασφάλιες... Ο Πούτιν τρομάζει ενώ δέχεται "ειρηνική επίθεση"! Σκίτσο του Morten Morald στο "The Times". Από ανάρτησή του στο twitter (Morten Morland @mortenmorland): 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν δεν μπορεί να υποχωρήσει
(...) Ο Πούτιν "τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του, ανακατασκεύασε τη ρωσική ταυτότητα. Επέλεξε κομμάτια της σοβιετικής ιστορίας, αναδεικνύοντάς τα ως πρότυπα. Το όραμά του για την εθνική ταυτότητα περιστρεφόταν κυρίως γύρω από τον εαυτό του. Προβάλλοντας εικόνα ισχυρού ηγέτη στη διεθνή σκηνή, ο Πούτιν έκανε τους Ρώσους υπερήφανους. Η στρατηγική αυτή έμοιασε να αποφέρει καρπούς με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ο Πούτιν άρχισε να προωθεί εικόνα ηγέτη πανάρχαιου πολιτισμού, ο οποίος παλεύει εναντίον της δυτικής ανηθικότητας. Η πουτινική ιδεολογία είναι τόσο ναρκισσιστική, εξαιτίας της ανασφάλειας που κρύβει. Τα ναρκισσιστικά κράτη κρύβουν τις αδυναμίες τους πίσω από προσωπείο ισχύος και πολεμικής αρετής. Οι νάρκισσοι ποθούν την επιβεβαίωση και την αναγνώριση, αλλά λειτουργούν αυτοκαταστροφικά, προσελκύοντας την έχθρα των γύρω τους" (...) Από μια ανάλυση του David Brooks στο "The New York Times".

Θέλει λοιπόν ο Πούτιν να εμφανίζεται δυνατός ... με τα μπράτσα των άλλων! Σκίτσο του Ben Jennings. Από ανάρτησή του στο twitter (Ben Jennings @BJennings90):

Καταστροφικός και αδίστακτος... Θωρηκτό, όχι Ποτέμκιν αλλά Πουτίνκιν! Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου για το "Ελλάδα 24":

"Υψηλό ηθικό επίπεδο" από Πούτιν. "Οι γυναίκες και τα παιδιά πρώτα" (για εκτέλεση) λέει. Σκίτσο του Peter Brookes στο "TheTimes", από ανάρτησή του στο twitter (Peter Brookes @BrookesTimes)

Στο πλαίσιο της «Νέας τάξης πραγμάτων» ο Πούτιν παραγγέλνει «ωμή βία σε ένα βαριά κακοποιημένο κράτος δικαίου» και «ανάμεικτη σαλάτα περιφρόνησης με γεύση εκδίκησης»! Το ίδιο και η ρώσικη αρκούδα (πάλι Πούτιν) και προσθέτει ότι «θα πληρώσει η Ουκρανία»! Σκίτσο του Kevin Kallaugher (KAL) στο «The Baltimore Sun»: 

Μπήκαμε λοιπόν στο μυαλό του Πούτιν! Τώρα πως βγαίνουμε; Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή": 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου