28 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 28.3.2022

(upd) Σύσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια της Ελλάδας
H ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβεβαιώθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ελλείψεων, και ο εφοδιασμός είναι επαρκής.

Νωρίτερα γράφαμε: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Στη σύσκεψη συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα..

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στην δημοσιότητα δόθηκε η «χρυσή λίστα» των επαγγελμάτων που δίνει έξτρα έκπτωση φόρου σε όλους εκείνους τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν με ηλεκτρικό χρήμα (πιστωτικές, χρεωστικές ή απευθείας κατάθεση) τις υπηρεσίες τους. Η λίστα περιλαμβάνει 20 κατηγορίες επαγγελμάτων και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται γιατροί, οδοντίατροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, ξυλουργοί, οδηγοί ταξί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.λπ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής. Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά). Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας. 
Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα. Στη Μαριούπολη οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας

Κρεμλίνο: Πιθανόν αύριο οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Καθεστώς ουδετερότητας; Στην κυριακάτικη συνέντευξή του με τους Ρώσους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να συνομιλήσει για καθεστώς ουδετερότητας, εάν οι μάχες σταματήσουν. «Εγγυήσεις ασφάλειας και ουδετερότητα, ένα μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», είπε ο Ζελένσκι.

Δεν αναμένεται συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι εμφανίστηκε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, λέει ότι ο Πούτιν δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας δεν είναι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη; Η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε να απορρίψει το αίτημα της Μόσχας για αγορά φυσικού αερίου μόνο σε ρωσικό νόμισμα. O Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είχε προχωρήσει σε αυτή την απόφαση για «μη φιλικές» χώρες - προφανώς εκείνες που έχουν επιβάλει κυρώσεις. Σε αντίποινα, ο Ρώσος βουλευτής Αμπράμοφ είπε ότι η άρνηση της G7 θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή των προμηθειών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Ουκρανία: Πάνω από μισό τρισ. δολάρια το κόστος του πολέμου. Ζημιές άνω των 564 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στην ουκρανική οικονομία οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Γιούλια Σβιριντένκο.

Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή. Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ».

Το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ επισκίασε το Όσκαρ! Ο δημοφιλής ηθοποιός Γουίλ Σμιθ που έλαβε Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου χτύπησε τον προυσιαστή Κρις Ροκ επειδή έκανε ένα αστείο για τη γυναίκα του. Το «CODA» της Σιάν Χέντερ, ίσως η πιο ξεχωριστή ταινία για φέτος, ήταν ο μεγάλος νικητής των 94ων βραβείων Όσκαρ, αποσπώντας τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και το Β' Ανδρικού.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 27.490 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ενώ είχαμε 441 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.341 θάνατοι.
Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 342 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.957.810

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου