5 Μαρτίου 2022

Tο αφήγημα της «ειρηνευτικής αποστολής» αντί του πολέμου και της εισβολής

Ο πόλεμος της προπαγάνδας είναι ένας ξεχωριστός πόλεμος μέσα σε κάθε πόλεμο, φυσικά και σε αυτόν της Ουκρανίας.

Χθες στην Ουκρανία, με τη φωτιά που ξέσπασε στο πυρηνικό συγκρότημα στη Ζαπορίζια, 
η μέρα ξεκίνησε με αγωνία. Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης επλήγη από ρωσικούς βομβαρδισμούς, πυροδοτώντας φόβους για μια καταστροφή που θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη για δεκαετίες, όπως εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986. Και η Μόσχα έκανε λόγο για «προβοκάτσια Ουκρανών».

Συγκεκριμένα, 
το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε σε προβοκάτσια Ουκρανών σαμποτέρ. «Τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας δέχθηκε εκεί επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο, για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά... Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση ήταν μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Έτσι, η εικόνα της καταστροφής μεταδόθηκε από την ρωσική πλευρά με απόδοση της ευθύνης στη άλλη πλευρά. Δεν ήταν παρά ένας βομβαρδισμός προπαγάνδας για τους πραγματικούς βομβαρδισμούς

Και ενώ όλοι παντού κάνουν λόγο για εισβολή στην  Ουκρανία και πόλεμο, οι λέξεις αυτές απαγορεύονται στη Ρωσία, όπου και έχουν αντικατασταθεί από το αφήγημα της «ειρηνευτικής αποστολής».

Ήδη, ο Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται στα ΜΜΕ να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για το στρατό της Ρωσίας, με άλλα λόγια να μεταδίδουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το επίσημο αφήγημα περί «ειρηνευτικής αποστολής». 
Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Αν κάποιος γράψει ή αναφέρει τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στην Ουκρανία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 χρόνων. Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης θα αποφασίζουν ποιες είναι ψευδείς πληροφορίες.

Στη Ρωσία τα ανεξάρτητα ΜΜΕ έβαλαν λουκέτο. Η μεγάλη ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα θέματά της που αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας.

Το BBC αποφάσισε να αναστείλει τη δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, ενώ το Bloomberg και το CNN ανέστειλαν ήδη τη λειτουργίας τους στη χώρα. «Μαύρο» έριξε η Μόσχα σε Facebook και Twitter. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για το Διαδίκτυο, διέταξε την Παρασκευή τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι απαγορεύτηκε και το Twitter σε ολόκληρη τη χώρα. Και ο 
βομβαρδισμός με την προπαγάνδα ενισχύεται.

Takis Ant / afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr και protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου